Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Trapné pero z kohouta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní centrála proti organizovanému zločinu konstatovala podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů a smrti českých státních příslušníků v roce 2014, včetně toho, že nejde o ojedinělou akci, ale o součást dlouhodobého diverzního působení ruské vojenské rozvědky na území Evropské unie a Ukrajiny. Tolik prohlášení Policie České republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace.

Ruská vojenská rozvědka měla prostředky ke způsobení výbuchů, včetně osob, které za tímto účelem přicestovaly z Ruska a ihned poté odcestovaly zpět, a navíc disponovala detailními informacemi o uskladněném zboží, jeho pohybu i jeho konečném uživateli.

Pachateli byli příslušníci jednotky 29155 určené k provádění diverzních operací v zahraničí spadající pod 161. centrum přípravy specialistů zvláštního určení GRU.

Rusové tedy zaútočili na Česko a zabili dva české občany. Stále více lidí od nás bylo během posledních dvou let na Ukrajině a tam se na vlastní oči přesvědčili, že barbaři pod Putinovým velením nemají hranice v zabíjení a ničení. Tyto lidi není třeba dodatečně informovat o tom, jaké zlo se sune na svobodný svět.

Ví to, co je dávno jasné těm, kteří se Ruskem zabývají: kdyby získal Kreml jedinou možnost, byla by jako na Ukrajině ničena česká města a obce, hynuli by čeští staří lidé, děti a ženy. Vše proto, aby triumfoval russkij mir.

Zbraně pro Ukrajinu, peníze na obranu a spolupráce se zeměmi, které se cítí Ruskem ohroženy, to je cesta, jak to nedopustit. Žádná mírová jednání možná nejsou. Přinejmenším proto, že je Kreml opakovaně odmítá.

Žádá totiž, aby byl jako okupant mezinárodně uznán, opět přijat do mezinárodního společenství a aby mu byla otevřena vrátka pro další expanzi na Západ.

Je to tak zlé? Je. Je možná jiná cesta pro obyvatele Česka, kteří by se raději s Moskvou dohodli? Je. Jsou v zemi politici, kteří by se na této cestě mohli ujmout role kremelských místodržících? Jsou. Jistý pretendent se teď zase projevil.

Kdybychom provedli překlad do ruštiny, zaznamenali bychom úžasnou shodu přístupu tohoto jedince a Kremlu. V pomlouvání pomoci bojující Ukrajině jsou hotoví bratři v triku. Babiš mluví o jakémsi „trapném peru“ a odvolává se na Masaryka. TGM svého času nepodal ruku Babišovu předchůdci, a tím zničil jeho politickou kariéru.

Současné trapné pero z kohouta je ale jako teflonové, steče po něm všechno. Pamatujme, že až na porážku ve volbách.

Výběr článků

Načítám