Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Svoloč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexej Navalnyj byl jeden z mála současných obyvatel Ruska, kteří byli známi i ve světě. Pověst nesmlouvavého bojovníka si zasloužil. O něco později, nikoli bezprostředně po politikově odchodu, se vrátím k realitě, kterou spoluvytvářel. Teď je ale krátce po smrti. Nebyla přirozená. Týká se i nás. Vysvětlím, proč jsem o tom přesvědčen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ruské úřady tají, co se vlastně stalo. Ale ať to bylo cokoliv, včetně oné krevní sraženiny, na které úřady už ani netrvají, je nad slunce jasné, že byl k odchodu z tohoto světa tlačen dlouho, důkladně a bez jakýchkoli skrupulí.

Vstupoval do politického boje jako mladý, zdravý člověk. Režim jej nejdříve téměř připravil po atentátu o jedno oko. Pak otrávil novičokem. Když se mu Navalnyj dobrovolně vydal napospas, pokračoval režim cílevědomým mučením v nelidských podmínkách. Byl sedmadvacetkrát hozen do samovazby. Strávil tam přes 300 dnů. Jednou tam skončil proto, že si dovolil ocitovat verdikt Evropského soudu pro lidská práva. Byla mu odmítána lékařská pomoc.

Očima Saši Mitrofanova: Putinovi odpůrci chtěli to nejlepší, ale dopadlo to jako vždycky

Očima Saši Mitrofanova

V čele úsilí o Navalného likvidaci stál Vladimir Putin. Bývalý šéfredaktor zakázaného rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov minulou sobotu veřejně dosvědčil, že Putin mu za přítomností jiných šéfredaktorů v době, kdy šel opoziční politik poprvé do vězení, vyčetl přílišnou vstřícnost k muži, který je podle prezidenta nebezpečný tím, že dokáže zvednout k odporu velké množství lidí, zvláště nezkušené mládeže, a přivést je do ulic. „Chcete, abychom to tu měli jako v Paříži s jejich žlutými vestami?“ rozčilil se Putin. „Pochopil jsem, že to je navždy,“ dodal při vzpomínce na tento výrok Venediktov.

Proč to sumíruji jako věci, které jsou velmi důležité také pro nás? Je to jednoduché. Protože Putin a jeho parta stále spřádají plány, že ještě za svého života stihnou zabrat zpět pod svou kontrolu tu část Evropy, kterou měl pod palcem Sovětský svaz. Začali Ukrajinou. A pokud někdo zapomněl na ultimátum Kremlu z prosince 2021, připomenu, že mimo jiné kategoricky žádal, aby Česká republika nebyla chráněna silou NATO.

Putin, a obecně ruský režim, záměrně provokuje. Svět si podle těchto zločinců musí zvyknout na to, že oni smí páchat jakákoli zvěrstva ve své zemi, vůči svým občanům, a také za svými hranicemi vůči lidem z jiných zemí a že nikdo ani necekne a nikdo jim nezkřiví vlásek. Tohle má podle kremelských plánů vládnout i v Česku.

Čeština má z ruštiny převzaté slovo, které vystihuje ruské vládnoucí barbary i české patolízaly různých odstínů připravené je vítat květinami v očekávání funkcí. Tam i tady je to svoloč.

Očima Saši Mitrofanova: Mistr a Markétka jako jablko sváru

Očima Saši Mitrofanova

Reklama

Výběr článků

Načítám