Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sto let v Ječný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento vtip zná kdekdo. Pán v centru Prahy se váhavě rozkouká a nakonec se zeptá kolemjdoucího: „Prosím vás, je Lenin v Žitný?“ Oslovený odpoví: „Co vás nemá! Lenin je v Ječný.“ A je tam už sto let. Včera, 21. ledna 2024, uplynulo přesně století od jeho smrti. Zbylo po něm něco? No jéje. Ale po pořádku.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Jak je na tom Lenin ve své zemi? Podle čerstvého průzkumu státní agentury VCIOM kladný vztah k němu má 47 procent dotázaných obyvatel Ruské federace. Jasně že prim hrají občané 60+ (64 procent), ale například ve skupině 18 až 24 let má Lenina rádo 39 procent respondentů.

Neuděláme chybu, když řekneme, že Lenin se rovná Rusko. Je to logické. Současné Rusko se definitivně zbavilo všech nánosů a je tím, co si Lenin přál. Je to stát vzešlý z lůzy, v němž lůza pod vedením nejdříve zakomplexovaných závistivých snílků a později služebníků nejhoršího tyrana v dějinách dlouho likvidovala, až nakonec zlikvidovala výhonky svobodné mysli a lidskosti.

Sluší se připomenout charakteristiku, kterou v letech 1917 a pak 1920 veřejně dal svému dobrému známému Maxim Gorkij, jehož služba Stalinovi začala až později: „Lenin není všemocný čaroděj, ale chladnokrevný kouzelník, kterému je lhostejná čest a samotný život proletariátu…“ - „Je to gilotina, která myslí.“

Jak si stojí Lenin mimo Rusko? Mohl by z mauzolea odpovědět: „Děkuji za optání, nečekal jsem tak dobrý výsledek.“ Tato skvěle fungující gilotina je dnes vyžádána Kremlem v boji za světovou nadvládu jako inspirátor světové války, kterou hodlá vést Moskva proti Západu za pomoci tzv. třetího světa. Když v českém diskursu uslyšíte výpady proti kolonialismu, vězte, že je to v souladu s kremelským narativem dneška.

Exvelvyslanec Srí Lanky v Moskvě Dayan Jayatilleka, který upoutal čirým leninským slohem v dialogu s Vladimirem Putinem během nedávné Přímé linky ruského vůdce, tvrdí (v ruském prorežimním časopise) následující: „Musíme uznat jako klíčový strategický směr právě to, o čem mluvil Lenin krátce před smrtí. Je to pohyb k dalšímu válečnému střetu ,mezi kontrarevolučním, imperialistickým Západem a revolučním a nacionalistickým Východem‘… Palestina je v centru bouře. Je to strategie koncentrických kruhů, podpory a upevnění ,osy odporu‘, která zahrnuje Írán, za těsné spolupráce se zeměmi (Turecko, JAR, Brazílie, Chile, Kolumbie), které ukázaly solidaritu s Palestinou.“

Když uvidíte protesty proti Izraeli a hektický obdiv k Palestině, vězte, že jsou součástí kremelské strategie, která se opírá o Lenina. Minulou sobotu si v Moskvě mohli udělat další čárku. Díky jedné takové demonstraci v Praze.

Očima Saši Mitrofanova: Marfuša a Ivánek české politiky

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám