Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Spojité nádoby bez oslích můstků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V české politice je dnes nejviditelnější událostí konference Českého rozhlasu Média a Ukrajina a na ní projev a následný rozhovor s moderátory prezidenta Petra Pavla. Řekl věty, které podle mého přesvědčení odpovídají nejen dnešku, ale i zítřku a mnoha dalším dnům, ve kterých budeme jako občané České republiky žít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pavel se pozastavil u otázky, která často zaznívá ve veřejném prostoru: „Je Česko ve válce s Ruskem?“ Prezident zdůraznil, že ve smyslu války konvenční, kdy se na území státu střílí a probíhají boje s nepřátelskou armádou, tomu tak není. Ve válce přitom jsme.

Běží – a musím podotknout, že začala mnohem dříve než konvenční válka, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině – válka informační a v té je plejáda českých pomocníků Kremlu až po uši. V Rusku právě vznikl nápad zakládat vesnice pro tento druh občanů jiných zemí, kteří by byli raději součástí velkého ruského státu než svých západních pseudozemí, které tolik kritizují. Pro Čechy se údajně připravují vesnice hned tři: Babišovka, Okamurovka a Rajchlovka (pro jistotu: Je to vtip).

Potenciálního vesničana tohoto typu pozná v Česku každý, komu funguje mozek. Složitější je to se spoluobčany, kteří používají kamufláž. Petr Pavel v rozhovoru na zmíněné konferenci nepřímo, ale zřetelně vytkl Fialově vládě, že podlehla vlivu lidí, pro něž jsou ruské dezinformace nikoli nepřátelskou zbraní, ale jen uplatněním svobody projevu. Ostatně je známo, že dezinformace není pověřený vládní úředník s to určit, natož poznat.

Ted udělám něco, u čeho možná vykřikne kdejaký čtenář či kdejaká čtenářka: „Oslí můstek! Oslí můstek!“ Když to tak budou vnímat, nic proti tomu. Každý vidí svět jinak. Jdeme na to.

Shrnu-li aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění, nadpoloviční většině Čechů nevadí ani manželství pro všechny, ani adopce dětí homosexuálními páry. Srovnejte to se situací ve Sněmovně, kde zkamenělí konzervativci napříč stranami raději umřou, než dovolí jiným lidem, kteří je vůbec neohrožují, svobodně žít a mít radost ze své lásky. Takže moderní většina obyvatelstva je jinde než kolektiv konzerv, který ovšem má tu moc, aby těm, kdo se jim nelíbí, zkazil život.

Proč to ale včleňuji do úvah o válce s Ruskem? Z velmi prostého důvodu. Tento postoj českých staromilců je jako přes kopírák shodný s úředními příkazy v Putinově Rusku. Opakuji, každý má nárok říci, že jsem použil oslí můstek. Jak jste už zjistili, mám jiný názor. Ale především nechci být za osla, který odmítá vidět to, co je zjevné: Putinovo Rusko a čeští konzervativní ultras jsou spojité nádoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám