Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Růže pro vraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká konference rektorů se vymezila proti příspěvku poslance SPD Jiřího Kobzy, který rozvíjel teorie, že Filozofická fakulta UK, kde student zastřelil čtrnáct lidí, si střelce sama vychovala. Rektoři českých univerzit považují příspěvek za naprosto šokující, překračující hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Co ale chcete od jedince, který se ozářil vlastnoručně zjištěnou radioaktivitou? Ostatně se od představitelů SPD vždy čeká přibližně stejná intenzita činnosti mozkových buněk jako od Okamurových cestujících plyšáků.

V souvislosti se strašnou událostí na FF UK se však odehrála jiná a, troufám si tvrdit, mnohem závažnější epizoda. „V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť a jednu za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a zmanipulovat, že se stal nástrojem smrti. Chceme vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit.“ Tato slova nepronesl žádný ozářený poslanec SPD, nýbrž pražský arcibiskup Jan Graubner v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde se konala mimořádná bohoslužba za oběti tragédie na pražské filozofické fakultě.

Nevyznám se v labyrintech katolické ani další náboženské mysli a jsem si jist, že religiózní věci mají řešit věřící mezi sebou, tam, kde má církev vyhrazené místo ve státě, který se nezakládá na víře v jakéhokoli Boha. Arcibiskupova slova však zazněla v širokém společenském kontextu mimo církevní okruh. Je proto nutné dodat, co v tomto kontextu naznačují.

Jsou to následující věci: Vrah nepřekročil hranice lidskosti, když si zaslouží stejnou růži jako jeho oběti. „Láska musí vždy zvítězit“ znamená, že se zlu má nastavit druhá tvář, když vás udeří do jedné tváře. Křesťané si to určitě zdůvodní. V současném světě ale křesťanské zásady neplatí a to, co platilo, pozbude platnosti v následujících letech. Proč? Protože zlo útočí a lze ho zastavit jen silou.

Generál Norman Schwarzkopf řekl o teroristech: „Myslím si, že odpustit jim je Boží úkol. Naší prací je pouze zařídit jejich schůzku s Bohem.“ Přesně v souladu s českým Na hrubý pytel hrubá záplata. Generál byl činný v dobách, kdy se zdálo, že zlo má jen bodovou podobu, a lze ho tudíž odstranit chirurgickými zákroky. Dnes zlo útočí frontálně. Na východě je Rusko a Čína, na jihu Írán a jeho pomocníci typu Hamásu, v USA Donald Trump a jeho parta. O evropském planktonu jako Viktor Orbán a Robert Fico nemluvě.

Kdyby se dávaly růže každému, kdo se s rozkoší nechá ovládat zlem, stalo by se Česko jedním velkým skleníkem, který by nevyráběl nic jiného než pocty pro vrahy.

Růže za vraha při bohoslužbě? Láska musí nakonec vždycky zvítězit, vysvětlil Graubner

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám