Hlavní obsah

Růže za vraha při bohoslužbě? Láska musí nakonec vždycky zvítězit, vysvětlil Graubner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se v sobotu konala mimořádná bohoslužba za oběti čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě, při které útočník zastřelil 14 lidí. Sloužil ji pražský arcibiskup Jan Graubner. Shromáždění se zúčastnili také prezident Petr Pavel a předsedové obou komor parlamentu.

Živě: Bohoslužba za oběti čtvrteční tragédie na Filozofické fakultě UK v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

Historickou katedrálu zaplnili mladí, dříve narození i malé děti. V pravé poledne se rozezněly zvony a přítomní uctili oběti šíleného střelce minutou ticha.

Arcibiskup Graubner mimo jiné řekl, že je třeba jasně odsoudit to, co se stalo, a podívat se dopředu. „Událost v nás nechává množství otazníků, které křičí do prázdného ticha našich srdcí. Ani já se nebudu pokoušet o lidské vysvětlování. Sešli jsme se tu, abychom se modlili a v srdci nám zůstala znít slova z Bible: neboj se, nestrachuj, já ti pomohu,“ uvedl.

Podotkl, že všichni se snažíme budovat ráj, ale realita ukazuje, že zlo existuje. Neuchrání nás před ním žádná instituce ani zákon. Pokud mu nechceme podlehnout, musíme se proti němu umět postavit. „Každý z nás musí objevit svůj podíl na šíření zla a najít odvahu ke změně myšlení,“ nabádal.

Českem zněly zvony na památku zavražděných. Lidé se zastavili na minutu ticha

Domácí

Podle něj jsme si zvykli snadno se proklikat k informacím a dostatečně nevnímat příčiny a důsledky nadužívání komunikačních prostředků. Upozornil, že lidé ztrácejí dovednost naslouchat a dostávají se do izolace.

Odpustit neznamená schvalovat zlo

„Bezohledně se ženeme za pokrokem a nedovedeme brát ohledy na ty, kteří nestačí. Konstatujeme nárůsty depresí, sebevražd, mluvíme o nutnosti zvýšit počty psychiatrů, ale nemáme odvahu žít jinak. Nedokážeme se uskromnit, žijeme na dluh dalších generací,“ varoval arcibiskup Graubner.

Nejlepší cestu k překonání vnitřních smutků nebo samoty vidí v lásce. „Odpustit neznamená, že schvalujeme zlo, ale že láska je silnější než zlo,“ řekl. Poprosil, aby všem, které zločin zranil, dal Bůh lásku a dokázali odpustit. Mladé požádal, aby odpustili starším, že jim nedávali v řadě oblastí dobrý příklad.

Prosil také za trpící na Ukrajině, v Gaze a dalších místech, kde řádí zlo, a samozřejmě za rodiče a přátele zemřelých, aby měli odvahu dívat se dopředu s nadějí.

„V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť a jednu za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a zmanipulovat, že se stal nástrojem smrti. Chceme vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit,“ vysvětlil Graubner.

Jakákoliv slova jsou zbytečná

Mše v katedrále se účastnila také Jarmila Novotná z Českého Brodu, která původně měla, jako mnoho ostatních, na dnešní den úplně jiný program. Vánoční. Chtěla nasát sváteční atmosféru a prohlédnout si nazdobený strom na pražském Staroměstském náměstí. Po čtvrteční tragédii na vycházku neměla ani pomyšlení.

„Jsem v šoku, ochromená. Tolik zbytečně vyhaslých životů. V životě by mě nenapadlo, že se něco takového může u nás stát. Je mi to strašlivě líto,“ svěřila s dojetím v hlase Novinkám, když opouštěla katedrálu. Její sestra zatím skládala do kabelky kapesník zvlhlý slzami.

„Jakákoliv slova jsou zbytečná,“ hlesl v souvislosti se čtvrteční tragédií další účastník mše, který se Novinkám představil jako Jan. „Bojím se. Co je to za svět? Stát se to může znovu, kdekoliv, kdykoliv. Sebeintenzivnější debata o nových bezpečnostních opatřeních přece podobné katastrofě nemůže absolutně zabránit,“ přemítal. „Škoda že se ten vrah zastřelil. Za svůj čin měl hnít ve vězení do konce svého života a zpytovat svědomí,“ mínil Matěj Králík z Prahy, který na mši dorazil se svou rodinou.

Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku se dnes konají také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech.

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část z nich těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě.

Česko halí státní smutek

Domácí

Výběr článků

Načítám