Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Přítel Viktor, ale čí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politika je bezesporu tak komplikovaná sféra lidské činnosti, že vyvolává v paměti Švejkova slova: „Život lidský, poslušně hlásím, pane obrlajtnant, je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr.“ Ale někdy je toho moc a člověk mimo politiku si klade otázku, jestli to volení zástupci s tou složitostí nepřepískli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

To se teď odehrává kolem přítele Viktora. Pro začátek není od věci vyjasnit, čí je vlastně přítel. Andrej Babiš vždycky říkal, že je to přítel Jeho Urputné Hovadskosti. A nic na tom nechce měnit, i když se mu přítelovo chování v minulých dnech nelíbilo.

Viktor Orbán, maďarský premiér a hlava iliberální, tedy neliberální, přesněji řečeno autoritářské „demokracie“ ve své zemi, na což je, stejně jako na to, že je rasově čistý Maďar, náležitě pyšný, jel až do Číny, aby si potřásl rukou s vyznavačem vyvoleného ruského národa, který prý má z tohoto důvodu nárok na přepadení a vraždění kohokoli, kdo se součástí russkogo mira stát nechce.

Předpokládejme, že si Orbán pravici, které se dotýkala ruka velkého vůdce Rusi, jehož maďarský premiér ctí více než svou příslušnost k demokratickému světu, neumyje do konce svého života.

Pokud by ji neumyl, ulpí mu na ní přeneseně krev ukrajinských dětí a žen. Ne že by to bylo vzhledem k politice vůči Ukrajině, kterou Orbánovo Maďarsko razí, překvapení. Holt politika. Maďaři ostatně Orbánův FIDESZ opakovaně volí, aby vládl, tak se to asi většině tamních voličů líbí.

Jde o české reakce. Domnívám se, že je to přesně ten případ, kdy zmíněná komplikovanost politiky, která vyžaduje to, jak říkal Karel Schwarzenberg, že politik musí čas od času spolknout žábu, se proměňuje ve výsměch voličům. Tahle ropucha se zdá být příliš velká a mimořádně odporná.

Jestliže jsou politici ochotni ji přes jícen dopravit do žaludku a spoléhat na to, že se tam nějak stráví, můžou se přitom zprotivit svým voličům, protože se chovají jako vybírači popelnic, kteří sežerou, na co přijdou, i ten sebevětší hnus.

Prezidentovo ani premiérovo vyjádření ke schůze Putin–Orbán se mi nepodařilo najít. Vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského chce vypadat jako diplomatické, ale zní alibisticky: Česko otázku schůzky s Putinem na platformě V4 řešit nebude. Vztahy s Maďarskem jsou pragmatické a intenzivní hlavně po praktické stránce.

„Ale geopolitické pozice si spíše vyjasňujeme v rámci NATO nebo Evropské unie,“ dodal Lipavský.

Orbán tedy může řádit dál. I v NATO a EU. Coby příteli válečného zločince a potenciální páté koloně mu vlastně nic nehrozí. Holt politika.

Reklama

Výběr článků

Načítám