Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Politický král Babiš je nahý

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

I s kamarády diskutujeme, jak se stavět k probíhající kauze Babišovy dluhopisy. Zaznívají mimo jiné argumenty, že k Babišovi jako člověku, který provádí podezřelé finanční operace, bude možné zaujmout zodpovědné stanovisko až v okamžiku, kdy budou na světě závažné závěry jak české policie, tak evropského týmu OLAF.

Existuje totiž presumpce neviny, a je tudíž nemožné říci, že Babiš spáchal něco tak nekalého, že bude moci být stíhán dle zákona. Ergo – až do chvíle, kdy nějaký justiční verdikt padne, není možné současného ministra financí brát jako postavu, která by měla být zpochybňována.

Co na to říci? Ano, ano a ještě jednou ano. Tedy malými písmeny. Jenže stojí za vysvětlení, co takto nadšeně podporuji.

Zaprvé je to skálopevné přesvědčení těch přátel, kteří se zpravidla zformovali už po roce 1989, že je nutné spolehnout se na policejní a justiční orgány demokratického státu. To je opravdu dobré znamení, že nezpochybňují demokracii a její instituce. A ano podruhé: případná trestní zodpovědnost Andreje Babiše za jeho finanční transakce je výhradně věcí příslušných orgánů.

Tady je ale jádro sporu. Nejde totiž o trestní zodpovědnost.

Andrej Babiš už ani netvrdí, že není politik. Je, a to každým coulem. Svůj politický profit nezískal na základě perfektně promyšleného programu, mimořádně chytrých lidí, kteří s ním jdou, nebo kampaně, která by cílila na nejkvalitnější část populace. Vystačil si s primitivním voláním: Všeci kradnú! A byl king. Kandidát na spasitele, který prý nepotřebuje malé ani velké domů do vlastní kapsy. Arizonská pěnice Tornádo Lou teprve chtěla být jiná, lepší. Babiš už byl! A mělo být líp!

Nalomilo to Čapí hnízdo (například zde). Pokračovalo to nákupem dluhopisů Agrofertu. Ještě jednou: nejde o trestní zodpovědnost. Ta se v prvním případě prošetřuje, ve druhém k tomu snad také dojde, i když má Finanční správa objektivní potíže, že prošetřovaný je ministrem financí. Ale politický král Babiš se čím dál víc ukazuje spíše coby čaroděj druhé kategorie.

Chová se jako děcko, kterému to rodiče musí včas zarazit, aby z něj nevyrostl méně kvalitní občan. Včera byl skvostný: audit, který sám ohlásil jako audit, není auditem – za nesrovnalosti v jeho financích může paní účetní a všechno to řídí Kalousek se Sobotkou. Můžeme být rádi, že po způsobu Trumpových poradců netvrdí, že to řídí z mikrovlnné trouby.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Andrej Babiš svého času odmítl svléknout slipy. Teď je ale tak nahý, že je vidět na jeho politického pindíka. Není to pohled na spasitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám