Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Para bellum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznáme Petra Pavla tak důkladně, abychom věděli, proč ve svých veřejných projevech nemá to, čím oplývali dva jeho předchůdci v úřadu. Jde o rys, který jiný Pavlův předchůdce vypůjčil od profesora Václava Černého a uvedl do všeobecné debaty jako čecháčkovství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Stojí za to se k Černého brilantní úvaze vrátit a přečíst ji celou. Petr Pavel, jehož českost nemůže nikdo zpochybnit, se projevuje jinak než maloměšťácký Čecháček Václav Klaus a plebejský Čecháček Miloš Zeman.

Možná jde o vhodnou kombinaci schopnosti přemýšlení a práce na sobě s působením mimo český rybník, který je líbezný, ale je také náchylný na bujení sinic.

Pavel v Evropském parlamentu proto promluvil před pár dny jako český Evropan, nebo, chcete-li, evropský Čech. Stručně shrnuto, hovořil o tom, že naše bezpečnost a prosperita jsou úzce propojené. Bez jednoho není možné dosáhnout druhého. Putin nesmí zvítězit a bezpečnost Ukrajiny je naší vlastní bezpečností.

„Máme zde řadu krizí, které se rozvíjejí kvůli ruskému expanzionismu a nenaplněným imperiálním ambicím. Jejich dopad pocítil každý evropský občan: vyšší účty za energie a rostoucí ceny potravin,“ řekl český prezident před Evropským parlamentem.

„V sázce je ale mnohem víc. Naše svoboda. Obracím se proto na všechny, aby pokračovali v poskytování pomoci všemi možnými prostředky. Pokud Ukrajina padne, padneme i my. A bude nás to stát daleko víc,“ dodal.

Vyzval všechny, aby se nepoddali únavě z války, ke spolupráci v jednotě a solidaritě, k obraně našich evropských hodnot a zásad a k tomu, aby nepropadli falešným příslibům a populismu.

Česká vláda ve stejnou dobu schválila novou Obrannou strategii ČR. Důvodem jejího vzniku je především zásadní zhoršení bezpečnostního prostředí, na nějž musí Česká republika i její ozbrojené síly reagovat.

Za nejvážnější dlouhodobou hrozbu pro bezpečnost ČR i spojenců označuje dokument Rusko. „Napadením Ukrajiny zahájilo největší vojenský konflikt v Evropě od konce druhé světové války a jeho mocenské ambice ohrožují i střední a východní Evropu včetně ČR,“ konstatovala ministryně obrany Jana Černochová.

Není to ale jen Rusko, které bezpečnost zhoršuje. Dokument rovněž zmiňuje Čínu, která usiluje o prosazení svých představ globálního uspořádání, pak nestabilitu v sousedství Evropy a mezinárodní terorismus.

Naše domácí debaty jsou často poznamenány enormní výřečností aktérů, kteří si přitom nedělají starosti ani se smyslem svých řečí, jako Andrej Babiš, ani s jasným poselstvím, které z jejich slov vyplývá, což je případ velkého množství politiků.

Nedávné výroky a kroky prezidentovy a ministerstva obrany jsou stoprocentně pochopitelné. Si vis pacem, para bellum. Chceš-li mír, připrav se na válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám