Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: On prý zase bude vládnout Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se něco objevuje a pak se opakuje pouze na sociálních sítích, jde o věc, které je možné, ale není nutné věnovat pozornost. Když se ale stejná věc vyskytne také v osobních rozhovorech s reálnými lidmi, za úvahu to stojí. Co mám konkrétně na mysli? Hlášku, že po dalších sněmovních volbách bude u kormidla zase Babiš, protože mu to Fialova vláda ulehčuje svým chováním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Bližší upřesnění, v čem spočívá dominantní přínos současné vlády k tomu, aby vládnout po dalších volbách přestala, se mi zatím nepodařilo z žádného z takto uvažujících protějšků dostat. Uvádí se místo toho, že vláda špatně komunikuje. Nebo že se za Fialova vládnutí nelepší ekonomická situace. Nejvzdělanější diskutéři se odvolávají na názory řady ekonomů, podle kterých se tento kabinet nedokáže vybičovat k výraznějším změnám v nastavení národního hospodářství.

Zkrátka a dobře jde o bramboračku v hlavách lidí, kteří žijí v trvalých představách, že musí být líp. A přitom líp není. Tedy jak komu, Agrofert si stěžovat nemůže. Tato firma je v myslích lidu spojena s Andrejem Babišem, ať už se děje cokoliv a formálně jejím vlastníkem přímo není. Babiš zároveň nejvíc křičí o tom, že Fialova vláda lidi ožebračuje.

Neslyšeli jste nic o tom, že firmy, které patří do Babišova impéria, v této situaci, tíživé pro „obyčejné lidi“, zlevňují své výrobky a že se pořádají týdny akcí, kdy si chudší občané mohou koupit potraviny z holdingu za příznivější ceny? Neslyšeli? Správně, protože nic takového se neděje.

Přesto má Babiš a jeho ANO v české populaci největší podporu v průzkumech veřejného mínění. Proč? Vypůjčím si citát ruského satirika Michaila Žvaněckého: „Nevolník začíná větu takto: Oni můžou za můj… Svobodný člověk začíná větu takto: Můžu za to, že já…“ Babišovi podporovatelé pocházejí z té části lidstva, která nedokáže žít bez pastýře a potřebuje se chovat jako ovce. A není to české specifikum.

Když jsem začal s citacemi ruských umělců, přidám Arkadije a Borise Strugacké, kteří před mnoha desítkami let stručně popsali tento druh bytostí takto: „Protoplazma. Prostě žeroucí a rozmnožující se protoplazma.“ Je přítomna v každé národní společnosti. V Rusku drtivě vítězí, protože dokázala po dlouhodobém úsilí vyhladit lidi jiného druhu. Proto Rusko je v čele boje žeroucí a rozmnožující se protoplazmy o světovou nadvládu. Metastázy tohoto nádoru jsou v Evropě i v USA a rostou a rostou.

Česko není výjimkou. Současná vláda je vzdálena ideální státní moci. Ale mějte prosím vždy na mysli, jaký klk se nabízí místo ní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám