Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Odborářský dědeček u kamen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost. Oznámil to šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po odborářském jednání. Premiér Petr Fiala (ODS) se ohradil. Podle něj jsou podobné nátlakové akce nezodpovědné a nepřispívají k dialogu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Teď po pořádku. Zkusme vyhledat čísla. Uvádím ta, která se mi podařilo najít. ČMKOS cca 800 000 členů. Její šéf říká, že jsou tady na podporu pracujících. Kolik je v Česku pracujících? Tady jsem našel určitý statistický údaj z loňska, má to být 5 188 900 lidí. Procento pracujících, kteří jsou sdruženi v Českomoravské konfederaci odborových svazů, může snadno vypočítat každý sám. Je menšinové. Šéf této centrály nemá proto nárok mluvit jménem všech pracujících.

Odbory neprotestují poprvé. I v minulosti, míněno po listopadu 1989, iniciovaly jejich centrály řadu akcí v ulicích. Byly téměř výhradně namířeny proti reformám, které navrhovaly a prosazovaly vlády. Nezáleželo přitom na tom, zda to byly vlády pravicové, nebo levicové. Odbory kontinuálně hrály roli vzteklého dědečka, kterému nesmí nikdo hnout se stoličkou u kamen ani o píď, jinak spustí bandurskou.

O tom, že nepřeháním, svědčí epizoda z roku 2003, kdy vládu vedla sociální demokracie a dovolila si reformovat veřejné finance. Je pozoruhodné, co vzkázal odborům tehdejší premiér ohledně případných změn reformy: „Malý prostor existuje, ale velký není.“ Jmenoval se Vladimír Špidla, známý to pravičák. A ministr práce a sociálních věcí sdělil na adresu odborářských výhrůžek generální stávkou: „Ať to zkusí.“ To zas byl Zdeněk Škromach, obávaný pravicový extremista.

Demonstrace odborů v dubnu 2012, která se uvádí jako nejpočetnější, měla za cíl zastavení reforem vlády Petra Nečase (ODS). Účastníci požadovali i demisi kabinetu a předčasné volby. Jsou to takoví odboroví konzervativci, stále žádají jiný kabinet než ten, proti kterému zrovna pořádají průvody. Ostatně se zanedlouho dočkali. Byť bez jejich přičinění, Nečasova vláda padla, což mimo jiné vedlo ke vzestupu Andreje Babiše a jeho pobíhání v nejvyšší exekutivní funkci.

A kdo že se nám objevil jako hlavní politická hvězda na nejčerstvější demonstraci ČMKOS před Úřadem vlády? Ano, šlo o ten smysluplný protest proti zavedení věku odchodu do důchodu ve výši 68 let, který vláda nenavrhovala, a pod okny jejího úřadu, který byl prázdný, neboť kabinet měl výjezdní zasedání. Můžete se na to podívat.

Ale odbory jsou samozřejmě mimo politiku, odbory jenom hájí ty svoje menšinové pracující. A dědeček, zdá se, vlastní stranickou legitku s razítkem Tajný člen.

Reklama

Výběr článků

Načítám