Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lidovci chtějí být hrdou stranou minulosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi dávno hráli lidovci, ať zněl oficiální název strany jakkoliv, v české politice veledůležitou úlohu. Nebo alespoň dělali jazýček na politických vahách. A vždy byli sví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Teď ani nemyslím někdejší kreslené vtipy Vladimíra Jiránka, v nichž lidovce věru nešetřil. Je to prostě strana, která – jako každá partaj – vzešla z určitého prostředí a zákonitě musí odrážet postoje členů a voličů. A že jsou to lidé pevně ukotvení v minulosti, kdy vládl patriarchát, cenila se především krev a půda, bývali vypuzeni cizáci, kteří těmto kritériím neodpovídali, a nade všechno byl Bůh a tvrdá, pokud možno manuální práce, snad nikdo rozporovat nebude.

Kdo by chtěl potvrzení formou skvělého uměleckého díla, nechť zhlédne film Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Pokud ho samozřejmě ještě neviděl.

Politické strany mají být zástupci určitých vrstev společnosti. Lidovci proto nejen mají nárok na existenci, ale stále se drží mezi stranami sněmovními a nyní se podílejí na vládě. Dokonce se v nedávné minulosti unikátně dokázali vrátit z mimosněmovní sféry zpět do dolní komory parlamentu, za což patří zásluha tehdejšímu předsedovi Pavlu Bělobrádkovi.

Měl povahový rys, který ho předurčil k roli člověka, kterému se tento návrat může podařit. Byl a je do morku kosti klasický lidovec s averzí k čemukoliv liberálnímu, ale zároveň stál o to, aby partaj nebyla řízena stylem letitých strýců, kteří odmítají jakékoli novoty. Jinými slovy chtěl obléci tradiční obsah do modernějších šatů.

Dnes je to pryč. Lidovci občas působí nejen omšele, ale mimořádně komicky coby pařezy porostlé staletým mechem. Čerstvě se to projevilo v jejich záporném postoji k Istanbulské úmluvě během jejího projednávání ve vládě. Ministři KDU-ČSL byli proti. „Nejsou zásadní důvody, proč bychom měli tuto úmluvu ratifikovat,“ řekl šéf lidovců Marian Jurečka.

Není to nový lidovecký postoj, stačí se podívat do několik let neměnných vyjádření k této věci. Dozvíme se i hlavní důvod, proč tato úmluva od ďábla jest. Cituji: „KDU-ČSL… důrazně odmítá takovou interpretaci Istanbulské úmluvy, která by podporovala genderovou ideologii – např. zpochybňování tradiční rodiny (založené na manželství muže a ženy) jejím označováním za ,stereotypní pojímání rolí můžu a žen’ apod.“

Poslankyně KDU-ČSL Nina Nováková navíc žije v přesvědčení, že „přijetím istanbulského receptu na šťastnou společnost bychom hloupě následovali země, jejichž obyvatelé se zčásti bojí a zčásti už naštěstí bouří“.

Lidovci holt chtějí být hrdou stranou minulosti. Nic proti tomu. Mohou je volit jejich členové a po vypadnutí z velké politiky pořádat dýchánky, kde za použití slova gender dostane účastník či účastnice pětadvacet na holou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám