Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ať žije kuchařka! Když vaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám úctu k lidem, kteří jsou ve své profesi vynikající. Když má řemeslník opravdu zlaté ruce, a nemusejí být zrovna české, smekám a skláním se před jeho talentem. Když je skvělý elektrikář nebo zedník, když je velešikovná šička, patří jim poděkování a uznání. A když kuchařka vaří božsky, je to jeden z úkazů, že člověk není na této planetě zbytečně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale…

Kdo byl V. I. Lenin, to si starší generace pamatuje velmi dobře a mladší lidé o této osobě přinejmenším slyšeli. Bohužel není to archivní a trochu legrační postava typu praotce Čecha. Lenin byl génius ve speciální oblasti.

Uměl jako nikdo jiný nacházet a ve svůj prospěch aktivovat v lidských bytostech jejich nejodpornější stránky. Jeho přímý žák Stalin a nepřímý žák Hitler to vše pak dovedli k dokonalosti. Jejich současní – naštěstí pro nás poněkud nedomrlí – mentální potomci čerpají z této studnice stále.

Jeden z pilířů leninismu a navazujících učení je vyjádřen větou, která se stala součástí Majakovského poémy Vladimir Iljič Lenin: „Každá kuchařka musí umět řídit stát.“ Ne dobře vařit, ale řídit stát. Ještě že tam není řídit stát jako kuchyň.

Že to není nic archivního, se mohli diváci Primy přesvědčit minulou neděli.

Poslankyně SPD Karla Maříková řekla, že současná česká vláda způsobila, že máme válku téměř za humny. „Obávám se, že ten válečný konflikt se pod vaší vládou dostane až do Evropy.“ Pojďme to rozebrat.

Místa na to mnoho není, takže po vynechání mezistupňů máme následující: Petr Fiala přijel do Kremlu, dal Putinovi kudlu na krk a řekl: „Okamžitě zahájíš válku, ty skunku, a nezastavíš se dřív než za českými humny!“

Putin poslechl, vždycky přece zloducha Fialu poslechne, rozpoutal válku na Ukrajině, ale do Evropy se ještě nedostal. Zůstal patrně v Maříkolandu, hájemství poslankyně za SPD.

Paní Maříkovou osobně neznám. Wikipedie uvádí, že je zdravotní sestra v lázních. Ochotně uvěřím, že ve věci zábalů nemá konkurenci. Ale Lenin by z ní měl radost, že je poslankyně a mluví v televizi. Ostatně v současném Rusku mají takových poslankyň level kuchařka spousty. Hrdí Slovani a hrdé Slovanky z SPD pod vedením Tomia Okamury přece nemohou zůstat pozadu.

Kolega Karel Dolejší označil typ obyvatel, kteří v současné době útočí na svobodu a prozápadní orientaci státu, výrazem „rozhořčený vidlák“. Ale nebylo by fér to takhle omezovat. Přispět můžou například také zdravotní sestry a vlastně kdokoliv, kdo dělá něco, nač nemá buňky, ale překypuje elánem.

Ať žije kuchařka! Když vaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám