Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rusku nemusí vyjít spekulace s únavou a americkými volbami – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Rusko nedokázalo bleskově svrhnout ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a rychlé vítězství se ukázalo iluzorním, vsadilo na faktor času. Na spekulaci, že válka Západ unaví a jeho podpora upadne. Hodně se také začal upínat k tomu, že se letos konají volby ve Francii a v USA a nová vedení budou mít větší zájem konflikt ukončit.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Kreml ví, že pokud by se uzavřelo nějaké příměří, bylo by to na stávající linii fronty. Všech cílů invaze by se sice nedosáhlo, ale na druhou stranu nyní kontroluje ruská armáda větší území než před invazí a má zajištěný pozemní most na Krym, když Ukrajince vyhnala od Azovského moře, které se stalo ruským rybníkem.

I když EU dál pomáhá, největší objem pomoci proudí na Ukrajinu z USA. V Moskvě se proto upínají k americkým volbám, přičemž spekulují, že demokraté mohou být poraženi a nová administrativa bude méně ochotná podporovat Ukrajinu a upřednostní vnitroamerické problémy. Dlouhé obstrukce okolo schválení dalšího balíčku pomoci Ukrajině ve Sněmovně reprezentantů ovládané republikány vypadaly, že ruská kalkulace vyjde. Když se balíčky pomoci rozdělily na tři, jeden pro Izrael, jeden pro Tchaj-wan a jeden pro Ukrajinu, v Kremlu si jistě mnuli ruce. Naopak ukrajinské vedení dávalo najevo svou nespokojenost. Pak však balíčky prošly, část republikánů je podpořila. Klíčovou roli v tom sehrál člověk, u něhož se to nepředpokládalo, republikánský předseda Sněmovny reprezentantů, evangelikál Mike Johnson.

Spoléhat se, že republikáni vycházeli vstříc Rusku víc než demokraté, bylo bláhové. Pro ně je sice před volbami pořád důležitější ochrana hranice s Mexikem, přes kterou proudí do USA davy nelegálních imigrantů. Ale strana nesoucí odkaz Dwighta Eisenhowera a Ronalda Reagana rozhodně neoplývá láskou k Rusku.

I Donald Trump, který říkal, že by válku na Ukrajině vyřešil během 24 hodin, řekl, že přežití Ukrajiny je důležité i pro USA, byť neopomněl peskovat Evropu, že se musí pohnout, a zopakoval, že za jeho vlády by žádná válka nepropukla.

Že nemusí být dobré sázet na Trumpovo vítězství, si Putin uvědomuje. Už v únoru řekl, že pro Rusko by bylo lepší vítězství stávajícího prezidenta Joea Bidena: „Je to zkušenější, předvídatelnější člověk, politik staré školy.“

Trump by mohl chtít ukázat, že problém vyřeší způsobem, který by nekonvenoval Kremlu.

Izolacionisty může pálit objem peněz poskytovaných Ukrajině, ale všichni v Americe si uvědomují, že Ukrajina pro Spojené státy docela levně pouští žilou ruské armádě.

Podobné spekulace Ruska na výměnu politiků nevyšly Rusku opakovaně. Rishi Sunak sice nedělá okázalá gesta jako Boris Johnson, ale Ukrajině Británie dál pomáhá. I Giorgia Meloniová se navzdory obavám a očekávání mnohých ihned postavila za Ukrajinu.

Nejsme v řecké tragédii, aby válku vyřešil deus ex machina, žádná vyšší síla, která by mohla rozseknout gordický uzel, tu není. Sázka na protahování se může nakonec obrátit proti Rusku, jehož hospodářství je slabší a výhoda náskoku ve zbrojení získaného rychlejším přechodem na válečnou ekonomiku s plynoucím časem bude pomíjet. V dlouhých konfliktech rozhoduje ekonomická síla.

Reklama

Výběr článků

Načítám