Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Na Rudém náměstí měla břink jen hudba, Putin připomíná kůl v plotě – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den vítězství je v Rusku největším svátkem, sovětská a ruská politika stavěly na tom, že právě Rudá armáda nesla největší tíhu bojů s nacistickým Německem a rozhodující měrou přispěla k jejich porážce. Odpovídal tomu i rozsah vojenských přehlídek a počet zahraničních hostů. Na té letošní ale měla břink jen vojenská hudba.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Na Rudém náměstí se neobjevily žádné nové převratné zbraně, jimiž se Rusko v posledních letech chlubilo. Nevyjely tam nejen tanky T-14 na platformě Armata, ale ani nové samohybné houfnice Koalicija SV. Tanky nebyly vidět žádné s výjimkou historického T-34, připomínajícího odkaz Velké vlastenecké války, jak v Rusku nazývají tu část druhé světové války, kdy Sovětský svaz bojoval s Velkoněmeckou říší.

Nechyběly mezikontinentální balistické rakety Jars, což je pochopitelné, protože Rusko je jadernou velmocí. Vidět byl i systém protivzdušné obrany S-400, který chrání Moskvu a další klíčová města, ze zbraní nasazených na frontě jich však bylo vidět minimum, nepočítaje obrněné transportéry a ruské obdoby Hummeru Tigr-M nebo balistické rakety Iskander.

Přehlídka byla bez letectva, i když letos panovalo na Moskvou vysloveně letové počasí s vysokým nebem. Přehlídka vytváří dojem, že ruské ozbrojené síly nemají co ukázat, protože vše je nasazeno na frontě. To neupevňuje pozici Ruska jakožto vojenské velmoci, kterou beztak oslabuje každý další den vleklé války bez naděje na větší vítězství.

Ještě signifikantnější je však absence významných hostů, přičemž Putin vždy dbal na to, aby zahraniční návštěvy dodávaly přehlídce lesk, pročež tam byl vždy vítaný Miloš Zeman. Kromě běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, který poskytl Rusku svou zemi pro útok na Ukrajinu, čímž se z hlediska mezinárodního práva stalo Bělorusko zemí zapojenou do konfliktu, tak byl přítomen jen arménský premiér a prezidenti středoasijských postsovětských republik – Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Kazachstánu a Turkmenistánu. Nikdo další nedorazil.

Nejenže se tam navzdory přátelství bez hranic s Čínou neobjevil čínský prezident nebo premiér, což se dalo čekat, když začátkem dubna čínský velvyslanec při EU přátelství bez hranic nazval pouhou frází. Do Moskvy nedorazil ani žádný bratr ve zbrani z Íránu, byť Teherán dodává Rusku útočné drony. Neobjevil se tam ani syrský prezident Bašár Asad, kterému Rusko pomohlo udržet se u moci, nebo alespoň nějaký kubánský či venezuelský soudruh.

Všichni si dali pozor, aby nebyli spojováni s přehlídkou v zemi, která v rozporu s Chartou OSN zahájila útočnou válku, i když se z Putinova projevu zdálo, jako by agresi revanšistů toužících zvrátit výsledky druhé světové války čelilo Rusko. Jsou si moc dobře vědomi, že nějaké bratříčkování s Putinem by se jim nemuselo vyplatit. Neznamená to, že nebudou s Ruskem obchodovat, ale jen odtud potud.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostřed) . Vlevo běloruský prezident Alexander Lukašenko během moskevské vojenské přehlídky

Foto: TASR, Profimedia.cz

Společná fotografie politiků po vojenské přehlídce v Moskvě v roce 2015. Tehdejší český prezident Miloš Zeman je dole čtvrtý zprava

Reklama

Výběr článků

Načítám