Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Máme svých starostí a regulací dost - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Dnešní komentář bude o proběhlých amerických volbách jen okrajově. Co si o nich myslím, je stejné, co jsem si myslel před týdnem (tady na Novinkách), a na rozdíl od řady mudrců nemusím po volební noci otáčet o 90 či 180 stupňů. Řada spoluobčanů je zhrozena tím, že se prezidentem nestala žena, a budou si muset holt rok počkat na volby ve Francii.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Vzdělaní a pokrokoví Američané jsou zhrozeni z demokratických voleb ještě víc, což se projevuje dílem řáděním černošských gangů a napadáním policie, dílem pochody studentů, kterým nad hlavami vlají pěticípé hvězdy, srpy, kladiva a podobné symboly. Zato mně, když jsem si dal ve středu na Facebook obří americkou vlajku, tam někteří jejich čeští bratři ve zbrani psali, že jsem ruskej poskok a kremlobot. „To nevymyslíš“ (1).

Ale už nechme Ameriku, především proto, že spoléhat se na někoho jiného než sami na sebe není moudré. Ochrání nás Habsburkové, Sovětský svaz nebo Bruselský svaz. Nyní nově někteří u piva jásají, že nás teď zachrání Donald Trump. A vyčkáme, až se tak stane.

Nový prezident z hlediska ČR rozhodne ale tak maximálně, zda přijede velvyslancovat Ivana, nebo Ivanka. O zbytek se budeme muset postarat sami.

Vezměme jedno z inspirativních trumpovských volebních hesel „Za jednu novou regulaci – dvě zrušit“. A věnuji tedy dnešní komentář dvěma vypečeným českým regulacím, se kterými jsem měl v tomto týdnu „čest“ se seznámit.

Známý z Ostravska mi vyprávěl, že mají velký starý barák, vytopit ho není sranda a bojují za každou korunu. Měli prastarý kotel, který známý běhával každé tři hodiny nafutrovat. Ráno tam byla zima jako v morně, pak zase vedro, že větrali. Když byl za prací mimo domov, byl to problém, neb žena je doma s malým děckem a „strejda v patře už má svoje léta, a většinou je nalitej“. No ale teď byla ta kotlíková dotace a mají zbrusu nový sofistikovaný kotel, který stál 150 tisíc nebo kolik, ale snad 120 tisíc je z dotace. Dosud dobrý. Nicméně pointa: „Akorát je blbý, že my, to víš Ostrava, jsme topili kvalitním koksem a černým uhlím, ale teď musím topit hnědým uhlím, no a ten smrad a dým, co jde z komína, to je děsný. Předtím jsem o tom ani nevěděl. Navíc ta výhřevnost je otázka…“

Tak mu říkám, počkej, ten kotel není schopen spalovat černý uhlí nebo nějaký kvalitnější? „Ale to jo, ale v dotačních podmínkách je napsáno, že musím spalovat hnědé uhlí Ořech.“

„Počkej, to nemyslíš vážně?”

„Jo, normálně choděj kontroly, a kdybych měl doma jiný uhlí, tak bych musel tu dotaci vrátit nebo něco horšího, ale my nemáme těch 120 litrů ani omylem.“

Dost dobrá ekologická regulace. „To nevymyslíš“ (2).

Přenesme se od dýmu z Ostravska do křišťálově čistého vzduchu na pomezí Krkonoš a Jizerek. I tady řádí regulace. Jedni manželé tu vybudovali hotýlek, teď už tedy pětihvězdičkový malý hotel. Podle mě jasná jednička v ČR. Je to tedy drahý jako prase, ale měli jsme tam svatbu, a tak tam jednou za rok z piety jezdíme na dva tři dny. Takřka výlučně česká klientela a jen 24 lidí celkem (12 pokojů). Zato je k tomu asi pět saun a velký wellness a všude máte pocit, že jste hýčkáni v nějakém jiném šťastném světě. Můžete se bavit s ostatními (většinou milými lidmi, úspěšnými ve svých oborech) nebo můžete mít naprosté soukromí. Jezdí tam lidi na líbánky nebo manželé oslavit stříbrnou svatbu. Často nastávající maminky (je to hodinu autem z Prahy), co už se nechtějí někam trmácet, s manželem. Často tam vidíte starší lidi, kteří dostali pobyt od dětí jako dárek. Já si tam vždy beru kolo, ale manželka zpravidla nevyleze za celé tři dny z areálu, chodí na procedury, koupe se, čte si a tak. Zaměstnává to asi jen dvacet lidí nebo kolik, ale je to hezký příklad iniciativy a pracovitosti, kdy se někomu podařilo z normálního penziónu vybudovat hotel zaplněný sezóna nesezóna. Každý rok je tam něco nového. Peníze se vracejí nazpátek do podniku.

Nedílnou součástí celého konceptu je, že hotel není otevřen neubytovaným a že tam nesmějí děti mladší 15 let. Teď čelí kontrole a hrozící velké pokutě obchodní inspekce kvůlivá těm dětem. Diskriminace. Ale vždyť jsou mraky hotelů, které se naopak na rodiny s dětmi specializují a poskytují rozličné slevy. Proč nemůže mít někdo opačnou (a jak vidno velmi úspěšnou) filozofii, že si tam lidi jezdí na tři dny odpočinout do jakoby úplně jiného vesmíru. Koho tím proboha diskriminuje a jak? A jak to skončí? Tipoval bych vítězství úřadu.

Co když se majitelé (kteří tam pracují celá ta léta „na place“) naštvou a podnik zavřou (vyděláno na to jistě mají)? Budou všichni spokojení? Hlavně ti chudáci děti? I výběrce daní? I já? Já ne. Mám hodnou manželku, ale tyhle dva dny v roce je na mě vždy nejhodnější.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Regulace jsou zlo. Koneckonců Trump v něčem navazuje na Ronalda Reagana, který kdysi popsal vládní zásahy do svobodného konání lidí následovně: „Pokud se to hýbá, zdaňme to. Pokud se to stále hýbá, regulujme to. Pokud se to už nehýbá, dotujme to.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám