Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Fico se po prohraných volbách o budoucnost bát nemusí, měl by ale realističtěji vnímat nálady voličů - Petr Just

Novinky, Petr Just

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to již více než dva týdny, kdy 2. kolo slovenských prezidentských voleb vyneslo do čela státu podnikatele Andreje Kisku. Stejně dlouho čeká veřejnost na nějaké obsáhlejší zhodnocení od premiéra Roberta Fica, který ve druhém kole neuspěl.

Komentátor Petr Just

Článek

Fico se ještě před koncem sčítání hlasů omezil jen na strohé prohlášení, v němž uznal porážku a poblahopřál vítězi. Kde ale vidí příčiny svého neúspěchu a jaká bude jeho budoucnost? Na tyto otázky odpověď od Fica (ani nikoho dalšího z jeho strany SMER) zatím nemáme, proto si musíme vypomoci sami vlastními analýzami a komentáři.

Ficovo mlčení může vypadat, že se ještě z prohry plně nevzpamatoval. Není divu. V politice vždy vystupoval velmi ambiciózně a sebevědomě, a porážku si nepřipouštěl. I když už jednou v minulosti s podobným přístupem narazil. Před parlamentními volbami v roce 2002 se díky průzkumům veřejného mínění cítil natolik jistý, že volby vyhraje a usedne do premiérského křesla, že svým konkurentům v předvolebních diskusích dával velmi zřetelně najevo, s kým z nich do své vlády nepočítá. Volební vítězství ale nakonec slavil až o 4 roky později.

Při letošních prezidentských volbách byl ve zcela odlišné situaci. Zatímco do parlamentních voleb v letech 2002 a 2006 šel z opozičních lavic, nyní byl kandidátem reprezentujícím jednobarevnou vládní většinu. A zde je nutno hledat jednu z hlavních příčin jeho neúspěchu. Premiér jakoby od svého triumfálního vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 žil stále v představě, že voliče již nemůže ztratit. Že má i nadále jistých těch svých 44 %. Po 1. kole reagoval na zisk 28 % tím, že jeho voliči nepřišli k volbám. Možná to částečně pravda byla, ale skutečně jen částečně. Ficovo prohlášení nereflektovalo možnost, že v poločase vládnutí jednobarevného kabinetu už o některé voliče mohl přijít. Navíc, když sám prohlašoval, že prezidentské volby jsou referendem o jeho vládě a jeho osobě.

Jednobarevná vláda opírající se o většinu v zákonodárném sboru má nepochybně své výhody. Nemuset se s nikým handrkovat o křesla ani o programu. Na straně druhé to má ale i své nevýhody. Koaliční partnerství totiž přináší i jistý typ alibismu.

Když se něco nedaří, máte to na koho svést. Jste-li ve vládě sami, sklízíte sice sami ovoce úspěchů, ale zároveň nesete sami odpovědnost za všechny neúspěchy. Tuto skutečnost jakoby si Fico nyní nepřipouštěl a odůvodňoval neúspěch jenom neúčastí svých voličů. Přitom si byl nevýhody jednobarevného vládnutí velmi dobře vědom, když před v roce 2012 sestavoval vládu a i přes většinovou pozici SMERu v parlamentu se pokoušel (neúspěšně) zformovat koalici.

Fico se nevyjádřil ani ke své budoucnosti. Málokdo by ale očekával, že kvůli prohře odejde z politiky. Jednobarevná většinová vláda a neotřesitelná podpora uvnitř vlastní strany mu zaručují minimálně do roku 2016 jistotu v čele vlády. A nemusel by se obávat ani „kohabitace“ s prezidentem Kiskou. Bude to naopak nový prezident, který se ocitne v nehostinném prostředí, protože zbytek nejvyšších ústavních funkcí ve státě bude i nadále, minimálně do roku 2016, v rukou jedné strany.

Už se objevily i informace, že by se Fico mohl ucházet o post evropského komisaře. I to by byla pro premiéra snadno dosažitelná meta, protože kandidáta nominuje národní vláda. Fico musí jen doufat, že v EU už zapomněli na to, že jeho SMERu pozastavili evropští socialisté v roce 2006 členství jako trest za zformování koalice se Slovenskou národní stranou a Hnutím za demokratické Slovensko.

Petr Just

Je český politolog a vysokoškolský učitel. Působí jako vedoucí katedry politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity v Praze. Pět let na této škole působil i jako prorektor pro studijní záležitosti.

Přednáší i na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity.

Pokud se však Fico nakonec rozhodne zůstat na Slovensku a vést svoji stranu do parlamentních voleb v roce 2016, měl by být realističtější v predikcích nálad slovenské veřejnosti. Strana SMER není v situaci, že by ji neúspěch předsedy nějak zásadně skolil. Chce-li ale zopakovat nebo alespoň napodobit výsledek z roku 2012, bude muset prokázat větší míru sebereflexe a zkrotit své sebevědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám