Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Autorská práva - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná trochu moc intelektuální téma na prázdniny, ale smíte si tedy na dovolené vyfotit Ještěd i s hotelem a vysílačem nebo ne?

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Rozruch vzbudil návrh z Bruselu o rozšíření autorských práv na budovy a věci vystavené na veřejnosti. Člověk by si myslel, že jde o nějakou legraci a prázdninovou kachnu, ale asi ne.

Jako za Rakouska-Uherska – návrh jde od Dvora a spletitými cestami a pár formálními kroky možná vstoupí v platnost, i kdybychom se v Praze stavěli na hlavu, což ale nebudeme, neb jsme otupělí; je úplně jedno, jaký poskok eurofeudálů návrh podal, koho zastupuje atd.

Pro komerční účely (např. do časopisu, ale i na většinu Facebooku) – tedy nebudeme smět zveřejnit vyfocenou budovu nebo to, co je vidět z ulice – bez dohody s autorem/majitelem díla (budovy, sochy …).

Jde o složitý (i filozoficky) problém mezi duševním vlastnictvím něčeho (samo o sobě diskutabilní) a svobodným konáním jiných lidí.

I v tomto ohledu nabral náš „západní svět“ hodně nebezpečný směr a bude to bolet. Bude to bolet lidi nižších příjmových skupin a pakovat se budou právníci, ochranné svazy autorů a architektů, někteří autoři a úředníci.

Podobně jako u všeho minoritní lobisté nejprve hájí jakýsi obecní zájem. Například:

1) Planeta trpí a otepluje se, musíme s tím něco dělat.

Výsledek: Planeta se vůbec neotepluje, ale platíme miliardy solárním baronům, švindlujícím výzkumníkům a neziskovým organizacím.

2) Lidé jsou si všichni rovni. Jiné rasy musíme chránit a multikulturalismus je budoucnost.

Výsledek: Vždy v historii se jiné kultury buď zcela asimilují, nebo začnou soupeřit o nadvládu v daném teritoriu. Nyní tedy miliony „Evropanů“ v Británii, Francii, Německu a jinde – nenávidí zbytky naší západní civilizace, odmítají se asimilovat a odmítají hrát podřadnou roli. Desetitisíce jejich „kolegů“ je početně posilují každý den a evropské elity se zmůžou tak maximálně na kašírovaný společný pochod po bulváru.

U autorských práv zpočátku také najdeme jistou spravedlnost. Hudebník nahrál pěknou písničku a někdo si celé album na CD zkopíroval zadarmo. To není správné.

Jenže výsledkem je, že úředníci např. buzerují paní holičku, která si pro ukrácení dlouhé chvíle pouští ve svém podniku rádio. Přicházejí pro výpalné, protože stříhá za peníze a nikoli zadarmo a hraje jí tam rádio.

A komu všemu by měla platit? Autorovi písničky, všem interpretům. Tomu, co vyrobil kytaru už ne? Proč ne? (Že za tu kytaru už hudebník zaplatil, není argument. Ta paní holička taky to rádio zaplatila.) Má zaplatit i všem pracovníkům studia, kde byla písnička nahrána? Vynálezci, co umožnil šíření vln vzduchem, jakož i všem dalším technikům, kteří se podílejí na přenosu? Učiteli do ZUŠ, co učil interpreta zpívat? Proč ne? Jeho podíl na díle je třeba větší než spoluhráče, co zahrál v písničce pár tónů na saxofon.

Nefotit se u budov možná zvládnete, ale fotit se v lese je jako OK? Ten les nikdo nesázel nebo co? Nepotřeboval k tomu znalosti o stromech a zvířatech (duševní vlastnictví)? Proč na tom máte vy vydělávat a on nebude mít nic? Navíc většinou se nefotíte nahatí, ale ty šaty někdo musel navrhnout a někdo ušít – to je taky duševní vlastnictví.

Takže fotbalový přenos je vyloučený, tam jsou tisíce lidí v různém oblečení. Navíc někteří tam třeba vyřvávají chorály – to je jejich duševní vlastnictví, za to by jim měla televize zaplatit. Vždyť ten Eurosport pěkně vydělává. Vydělává mimo jiné na tom, když má zápas pořádnou atmosféru, protože to zvyšuje sledovanost.

Ale nejde o filozofování, jde o život: Indie čelí obrovskému tlaku USA, západu a nadnárodních farmaceutických korporací – ohledně své výroby levných léků pro třetí svět. Špatně implementuje patentové a jiné zákony a pravidla. Jenže dle aktuálního vyjádření Lékařů bez hranic, pokud Indie ustoupí – zemřou statisíce lidí, pro které budou oficiální (dle dominujících právních struktur – oficiální) léky cenově nedostupné.

Neboli, až někdo vynalezne lék proti rakovině – má dostat zaplaceno? Určitě. A kolik? Miliardu dolarů? Jasně. Kdo jiný. Jenže, co když lék pak bude stát 400 000,- Kč v prvních letech, vám bude umírat manželka a vy ty peníze nebudete mít? Sehnal byste někde z Brazílie či Indie takřka stejnou substanci za 20 000,-, ale do nemocnice vtrhne komando na Ochranu patentů a lék vám vyhodí. Budete v nich vidět ochránce hodného západního vynálezce nebo vrahy? A nebyl ten vynálezce nakonec Brazilec a jen ty práva teď vlastní nějaká velká korporace?

Není pokrok lidstva spíš jakýsi souhrn znalostí předků a ostatních lidí, ke kterým se drobet něco přidává? A takřka nikdy nejde o totálně převratný objev nezávislý na ničem předešlém? Mají kompas dodnes používat jen Číňané a my ostatní jim za to případně platit?

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Já vím, je to na prázdniny asi moc složité téma k přemýšlení. Omlouvám se, příště napíšu něco o borůvkách a koupání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám