Hlavní obsah

Zloděj notebooku byl ušlechtilý, majiteli vrátil data na USB paměti

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umeå

Výjimečný případ "poctivého" zloděje zaznamenala policie ve městě Umeå na severu Švédska. Neznámý pachatel odcizil profesorovi tamější univerzity notebook, ale o týden později mu poslal aspoň USB flash disk, na kterém byla všechna data uložená v profesorově počítači.

Foto: Profimedia.cz

Profesor zanedbával zálohování a málem přišel o všechna data z desetileté práce. Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný profesor učící na univerzitě ve městě Umeå byl podle svých slov zcela zničený, když mu neznámý pachatel ukradl notebook, a on tak přišel o data, která shromažďoval celých deset let. Zálohování takřka neprováděl, a proto už si myslel, že je celá jeho práce zcela ztracená.

Zloděj však ukázal aspoň trochu dobré vůle, data nakopíroval na USB flash disk a ten profesorovi zaslal.

"Jsem opravdu šťastný. Tenhle příběh mi dodává naději, že lidskost stále ještě existuje. Je to právě obsah, který byl pro mě nenahraditelný. Teď už si budu vše řádně zálohovat," řekl profesor místním novinám SwedeVästerbottens-Kurirennewspaper.

Profesor si nechal svou tašku, ve které byl mimo jiné i laptop, ve svém vchodě a šel do prádelny. Když se po chvíli vrátil, taška už u dveří nebyla. Brzy se taška v domě objevila, tentokrát však již bez notebooku. Kreditní karty nechal zloděj bez povšimnutí. Týden po krádeži mu na USB flash disku vrátil i data. Jediné, co si tak ponechal, je samotný notebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám