Hlavní obsah

Žena porodila cizí dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklá žaloba byla v pondělí podána u kalifornského soudu. Daphna Cardinalová se na něj obrátila s tím, že porodila cizí dítě. Na klinice umělého oplodnění totiž došlo k záměně embryí a oplodněné vajíčko Cardinalové skončilo v děloze zcela jiné ženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dvěma párům na kalifornské klinice umělého oplodnění vyměnili embryaVideo: PEIFFER WOLF CARR KANE & CONWAY, DAPHNA AND ALEXANDER CARDINALE, AP

 
Článek

Obě děti z oplodněných vajíček přišly na svět koncem září 2019. Daphna Cardinalová a její manžel Alexander prý zpočátku pojali podezření, že dítě není jejich, neboť mělo o něco tmavší pleť než oba rodiče, radost z vytoužené holčičky však brzy vše překryla.

Cardinalovi navíc reprodukční klinice California Center for Reproductive Health v Los Angeles, kde umělé oplodnění podstoupili, naprosto důvěřovali.

O tři měsíce později ale byli informováni, že na klinice došlo k záměně embryí, což potvrdil test DNA. Dítě, které Daphna porodila, pocházelo z vajíčka a spermie jiného páru.

Španělská rodina po letech odhalila záměnu novorozenců. Dívka chce 76 milionů

Zahraniční

„Cardinalovi včetně jejich dcery se už do tohoto dítěte zamilovali a byli zhrozeni, když se dozvěděli, že jim dítě vezmou. V tu chvíli Alexander ani Daphna netušili, co se stalo s jejich embryem,“ stojí v žalobě.

Dítě Cardinalových donosil jiný pár, který si přál zůstat v anonymitě. Rovněž v září 2019 se nejmenovaným manželům narodila holčička. Obě děti pak byly vyměněny zpět na konci roku 2020.

Oba páry chtějí zůstat v kontaktu

„Alexander a já jsme zničeni. Zmeškali jsme celý rok života naší dcery. Nezažila jsem, jaké to je být s ní těhotná a porodit ji. Zmeškali jsme celé její období novorozence. Nikdy jsme neviděli její příchod na svět a neobjali ji v prvních vteřinách jejího života,“ uvedla Daphna na tiskové konferenci, když v pondělí rodina oznamovala, že podává žalobu.

„Říct naší sedmileté dceři, že doktoři udělali chybu a to miminko není její sestra, bylo tou nejtěžší věcí v životě,“ podotkla ještě Daphna.

U porodu je prohodili. Se svými biologickými rodiči se shledali po 28 letech

Koktejl

Klinika odmítla celou záležitost komentovat. Právní zástupce páru Adam Wolf ohlásil, že zastupuje rovněž druhý nejmenovaný pár, který se k žalobě připojí v následujících dnech. Cílem není jen získání odškodného, ale podle Wolfa i snaha o větší kontrolu a dohled nad procesy, které na reprodukčních klinikách probíhají.

Dobrou zprávou zůstává, že se oba manželské páry nyní snaží zůstat v kontaktu a upevnit vztah, který nešťastnou záměnou vznikl. „Víme, že milovali naši biologickou dceru stejně jako my tu jejich,“ uzavřela Daphna.

Reklama

Výběr článků

Načítám