Hlavní obsah

Zemřel další nejstarší muž světa. Titul držel jen dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tatejama

Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že ve čtvrtek v japonském městě Tatejama zemřel Gisaburo Sonobe, jenž byl již nějakou dobu nejstarším žijícím Japoncem a pouhé dva dny také pravděpodobně nejstarším mužem na celém světě.

Foto: FB/Kjódo

Gisaburo Sonobe

Článek

Na začátku týdne ve věku 114 let zemřel nejstarší muž na světě, Venezuelan Juan Vicente Pérez Mora, a s jeho odchodem připadl tento titul 112letému Japonci Gisaburovi Sonobemu. Ten však zemřel o pouhé dva dny později. Organizace Guinness World Records jej tak ani nestihla oficiálně zanést do svých záznamů.

Gisaburo Sonobe se narodil 6. listopadu 1911 a podle webu The Times žil déle než 41 tisíc dnů. Za tu dobu zažil mimo jiné dvě světové války a ve vysokém věku přežil také nedávnou celosvětovou pandemii covidu-19.

Vzhledem k datu narození se za jeho života na japonském císařském trůnu vystřídalo pět panovníků. Tím prvním byl historicky velmi významný císař Meidži (za života vlastním jménem Macuhito, zemřel v roce 1912). Za jeho vlády se v Japonsku uskutečnily důležité reformy, které zemi nasměrovaly do moderní doby a k prudkému rozvoji až do současnosti, kdy Japonsko patří mezi ekonomicky i společensky nejvyspělejší země světa.

Japonsko se již delší dobu potýká se stárnoucí populací a podle The Times tam žije nejvyšší podíl stoletých obyvatel. Odhady hovoří o tom, že mezi zhruba 125 miliony Japonců bychom našli více než 90 tisíc stoletých lidí.

Ovšem ve většině případů jde o ženy, které podle loňského průzkumu tvoří 89 procent stoletých obyvatel Japonska. V loňském roce jich žilo 81 589, což bylo o 1428 více než o rok dříve. Japonské ženy se také mohou chlubit nejvyšší průměrnou délkou života na světě, která činí 87,09, zatímco u japonských mužů je to 81,05 roku.

Zemřel nejstarší muž na světě

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám