Hlavní obsah

Ze záhadného zloděje decimujícího australskou lesní školku se vyklubal koala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé týdny si majitel australské lesní školky Humphrey Herington lámal hlavu, kdo mu po nocích chodí okusovat semenáčky stromků. Nakonec se ukázalo, že na pravidelné noční návštěvy chodil koala.

Foto: Petr Hejna

Ilustrační foto

Článek

Humphrey Herington nejprve podezíral zatoulané kozy, pak se na seznam potenciálních pachatelů dostal také všežravý vačnatec kusu liščí. Ovšem to poslední, co čekal, bylo, že jednoho rána ve školce uprostřed okousaných sazeniček eukalyptu najde zmateného koalu, najedeného tak, že se nedokázal pohnout.

„Vypadal nacpaný k prasknutí a tvářil se, že je hrozně spokojený sám se sebou,“ řekl Herington zpravodajskému serveru BBC News. Zaměstnanci školky nyní kolem záhonů se semenáčky budují plot, aby mlsnému koalovi, který dostal jméno Claude, zabránili v přístupu.

Jeho noční svačinky na eukalyptech školku přišly zhruba na 6000 australských dolarů (asi 87 tisíc korun). Ironií je, že školka eukalypty pěstuje právě proto, aby ohrožené populaci koalů poskytla více potravy a rozšířila jejich přirozené prostředí v severní části Nového Jižního Walesu.

V lesní školce nedaleko Lismoru si poškozených rostlinek poprvé všimli před několika měsíci. „Kolem nebyly žádné stopy ani nic jiného, čeho bychom se mohli chytit. Byla to záhada,“ řekl Herington.

Claude udělal dojem

Zkusili nastražit pasti na kusu liščí, do kterých se však nic nechytilo, a dokonce provedli i analýzu nalezeného trusu - ovšem marně. Pachatele se podařilo dopadnout, až když ho přemohla jeho vlastní nenasytnost.

„Jednou jsme přišli do práce a on tam seděl na sloupku. To ráno zmizela spousta rostlin, takže se musel vážně hodně cpát, a pak byl moc unavený, aby se vrátil zpátky na svůj strom,“ dodal Herington. Clauda opatrně zabalil do ručníku a odnesl ke stromům vzdáleným asi 300 metrů od školky.

„Ale o pár dnů později se vrátil a pokračoval ve svých nočních návštěvách,“ řekl majitel školky, kterého šikovný zloděj spíš pobavil, než popudil. Koalové nejsou nijak zvlášť proslulí svou mrštností nebo vynalézavostí, takže Claudovy schopnosti udělaly dost velký dojem.

Koalu, který přežil útok psa, vypustili zpět do přírody

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám