Hlavní obsah

Zbavte Harryho a Meghan titulů. Jen na monarchii vydělávají, hřímá britský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokument o britském princi Harrym a jeho manželce Meghan odvysílaný Netflixem vyvolal v Británii pozdvižení, přestože nepřinesl nic zásadně nového. Mnohé zastánce koruny naštvala zavádějící tvrzení, která v dokumentu zazněla. Konzervativní poslanec Bob Seely volá dokonce po tom, aby byli Harry a Meghan zbaveni svých zbývajících titulů.

Foto: Profimedia.cz

Britský poslanec Bob Seely

Článek

Vystoupením z královské rodiny pozbyli Harry a Meghan možnost být oslovováni Vaše královská Výsosti, královský status jim ale zůstal. Nyní to chce změnit konzervativní poslanec Bob Seely. Podle něj se dvojice snaží na monarchii pouze vydělat.

Deník Guardian v pátek uvedl, že Seely připravuje zákon, který by měl umožnit Soukromé radě (někdy nazývané tajná či královská) Spojeného království tento status Harrymu a Meghan odebrat.

Jedná se o formální poradní sbor panovníka. Většinu jeho kdysi velmi silných pravomocí má v dnešní době kabinet vlády. Stále však asistuje králi při výkonu některých jeho práv.

„Jedná se o politický problém,“ uvedl Seely. „Kromě toho, že rozvrací svou rodinu a zpeněžuje své utrpení, rovněž útočí na instituce důležité pro tuto zemi,“ uvedl poslanec na adresu prince Harryho.

Seely plánuje předložit novelu zákona z roku 1917, který zbavil královských titulů všechny, kdo v první světové válce podporovali Německo. Učinit by tak měl ze začátku roku 2023, vzhledem k tomu, že jeho návrh není podporován vládním kabinetem, má ale podle všeho malou šanci na přijetí.

Guardian dodává, že Seely plánoval novelu zákona ještě před odvysíláním dokumentu od Netflixu. Na ten reagoval britský ministr práce Guy Opperman, který v pořadu BBC vyzval k bojkotu streamovací služby.

„Nemyslím si, že to bude mít dopad na královskou rodinu. Já bych to rozhodně nesledoval. Doporučil bych každému, aby bojkotoval Netflix a ujistil se, že se soustředíme na věci, na kterých záleží,“ uvedl ministr.

Netflix první tři hodinové epizody seriálu odvysílal ve čtvrtek. Druhou polovinu dokumentu zveřejní ve čtvrtek 15. prosince.

Netflix zveřejnil první tři díly třaskavého dokumentu o Harrym a Meghan

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám