Hlavní obsah

Žádný oční kontakt, demonstrace autority. Jak viděl setkání Bidena s Putinem expert na řeč těla

Setkání amerického prezidenta Joa Bidena a jeho ruského protějšku Vladimira Putina ve švýcarské Ženevě bylo pod drobnohledem médií. O tom, jak důležité bylo, svědčí i skutečnost, co všechno se analyzuje. Například řeč těla obou účastníků.

Co prozradila řeč těla o Bidenovi a Putinovi na jejich společné schůzce ve Švýcarsku?Video: Novinky/AP

 
Článek

Prezidenti světových mocností ve středu prohlásili, že se dohodli na návratu velvyslanců zpět na místo jejich působení. Na čem se ovšem Rusko a USA neshodnou, je otázka kyberútoků, které pocházejí z Ruska a o kterých Joe Biden tvrdí, že je má na svědomí ruská vláda.

Putin a Biden jednali 3,5 hodiny: Velvyslanci se vrátí na svá místa

Evropa

Podle experta na řeč těla Marka Bowdena ani přes návrat velvyslanců nejsou vztahy mezi oběma hlavami státu zrovna vřelé. Analyzovalo se opravdu všechno. Například to, jakým způsobem si potřásli rukama. Tam hrála roli třeba skutečnost, že Biden napřáhl ruku jako první a na Putina se usmál.

Dvě mocnosti rozhodující o osudu světa

Dle Bowdena to však ještě nic neznačí, protože Vladimír Putin zůstal nadále chladným. Během vystoupení před kamerami o pár minut později se vyhýbali očnímu kontaktu. To podle experta znamená, že mezi Putinem a Bidenem nadále panují vlažné vztahy.

Jsme Američané, musíme mluvit o lidských právech, vysvětloval Biden Putinovi

Evropa

„O důležitosti summitu vypovídá i demonstrace autority, dvě vlajky, pod nimi dvě hlavy států a mezi nimi glóbus. To nám ukazuje obraz, jak dvě mocnosti rozhodují o osudu celého světa,“ upozorňuje Mark Bowden.

Do jaké míry tato analýza pomůže porozumět vztahům mezi Ruskem a Spojenými státy, je otázkou. Nadále však platí, že Joe Biden viní Kreml jak z kyberútoků, tak ze zásahů do amerických voleb. Prezidentovi USA zároveň také není lhostejný osud ruského opozičního představitele Alexeje Navalného.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám