Hlavní obsah

Z vězení uprchl na kole, cesta za svobodou skončila v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská Nezávislá kontrolní komise před pár dny zveřejnila informace o loňském útěku vězně z nápravného zařízení v Bedfordu. Na svobodě pobyl jen lehce přes dvě hodiny, protože ho na velmi rušné silnici policii nahlásili řidiči.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V úseku mezi Bedfordem a Londýnem sice silnice A/M1, která vede až do skotského Edinburghu, nemá oficiální status dálnice, ale pořád je to velmi rušná dopravní tepna, po níž by žádného příčetného cyklistu nenapadlo jet. Ale uprchlý vězeň z Bedfordu měl asi hodně naspěch, a tak to vzal nejkratší cestou.

Událost se stala již loni 8. července, ale na veřejnost se dostala až nyní se zprávou kontrolní komise. Ta zároveň zdůrazňuje, že k útěkům z britských věznic dochází „jen velmi zřídka“.

Bedfordská věznice spadá do tzv. kategorie B, což nejsou ty nejtěžší žaláře, ale utéct z nich stále není jednoduché. Odpovídají zhruba českým věznicím s ostrahou a vysokým stupněm zabezpečení.

Ráno se vzbudil a měl na účtu miliony. Když je utratil, šel do vězení

Koktejl

Celá záležitost je zatím stále ve fázi vyšetřování, a tak na konkrétní informace je zpráva vcelku skoupá. Vězeň se dostal ven přes prostor pro návštěvy a kolo získal v dílně na opravu kol. Tu ve věznici zřídili v loňském roce a pracuje tam sedm odsouzených.

Blíže nespecifikovaný muž opustil areál věznice lehce před druhou hodinou odpolední a krátce po čtvrté jej policisté znovu zadrželi. Vydal se totiž po silnici A1, kde si ho všimli řidiči a jeden z nich nahlásil cyklistu policii.

Úctyhodný výkon

Za tu dobu ovšem muž na útěku ujel úctyhodných zhruba 60 kilometrů. To ocenil i zdroj přímo z věznice: „Dostat se odtud na kole za dvě hodiny do Londýna, to je tedy výkon. Je třeba ocenit jeho odhodlání.“

Zpráva komise pak tvrdí: „Zatím nemůžeme být konkrétnější, ale z toho, co víme, se zdá, že k této události došlo na základě shody neobvyklých okolností a není to důsledkem systémového pochybení vězeňské služby.“

Po zadržení dostal muž ke svému trestu ještě další dva měsíce vězení.

Zloději na sebe sami zavolali policii. Potřebovali pomoct s lupem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám