Hlavní obsah

Vzácnou minci českého krále vydražili za rekordních 30 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní sumu za vydraženou minci zaznamenala v pátek aukční síň Macho & Chlapovič. Desetidukát českého krále a císaře svaté říše římské Ferdinanda III. s vyvolávací cenou 200 tisíc eur (5,3 milionu korun) byl vydražen v přepočtu za více než 30 milionů korun včetně aukční přirážky. Jde o nejvyšší cenu, jakou kdy za minci někdo v Česku či na Slovensku zaplatil.

Foto: ČTK

Desetidukát z roku 1642 s portrétem českého a uherského krále, císaře Svaté říše římské Ferdinanda III.

Článek

Po napínavém souboji se zájemci z dalších zemí získal minci nejmenovaný slovenský investor. Za desetidukát zaplatil 1,14 milionu eur (30,16 milionu korun). Překonán tak byl měsíc starý rekord za prodaný svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se začátkem října vydražil v přepočtu za 27 milionů korun (bez aukční přirážky asi 23 milionů korun) v aukci pořádané aukční síní Antium Aurum.

Celkové výsledky aukce, při níž se vydražilo celkem 460 položek včetně papírových bankovek, odznaků, medailí a vyznamenání, se stále sčítají. K dispozici budou 12. listopadu.

Nejvzácnější československou minci vydražili za 23 milionů

Domácí

Aukce byla druhou pořádanou v tomto roce, ta první se uskutečnila na konci dubna. Z důvodu vládních opatření se při obou dražilo prostřednictvím telefonu a internetu.

Největším lákadlem byla právě téměř 400 let stará mince - desetidukát panovníka Ferdinanda III. Jde o pozdně renesanční ražbu kladivem z ručně rytého razidla.

Násobky dukátů jsou velice vzácné

„Tento konkrétní kus jsme poprvé zachytili v aukci v Amsterdamu v květnu 1926. Od té doby migroval evropskými sbírkami, dokud nepřistál zpátky na Slovensku,“ uvedl spoluzakladatel aukčního domu Elizej Macho.

SPECIÁL: Bitva na Bílé hoře

Historie

Násobky kremnických dukátů Ferdinanda III. jsou velmi vzácné. Důkazem je fakt, že pěti- a desetidukáty daného panovníka doposud aukční síň na Slovensku nezaznamenala.

Kremnická mincovna je nejstarší dodnes existující mincovna na světě. V provozu je od roku 1328, kdy začala razit stříbrné uherské groše pro uherského krále Karla I. Roberta z Anjou. Později začala razit zlaté florény, kterým se následně začalo říkat dukáty.

Mince připomínající zavraždění Caesara se prodala za rekordních 81 milionů korun

Koktejl

Vedle unikátního desetidukátu nabídla úterní aukce i další mince. Mezi ty nejzajímavější patřil například pražský dukát Ferdinanda I. z roku 1538 s vyvolávací cenou 30 tisíc eur (zhruba 794 tisíc korun) a extrémně vzácný transylvánský tolar Štefana Bočkaje z roku 1606. Velkou hodnotu má i pražský dvojdukát Karla VI. z roku 1725 a vídeňský čtyřdukát Františka Jozefa I. z roku 1854. Ty měly vyvolávací cenu každá 20 tisíc eur (zhruba 529 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám