Hlavní obsah

Nejvzácnější československou minci vydražili za 23 milionů

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za 850 tisíc eur (více než 23 milionů korun) byl v pátek v Praze vydražen unikátní zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937. Doposud nejdražší vydraženou mincí byl zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937, který se prodal v roce 2017 za 550 tisíc eur (necelých 15 milionů korun). Novinky měly možnost si minci před dražbou natočit.

Prohlédněte si zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937. Nejvzácnější československá mince se vydražila za 23 miliónů korun Video: Novinky

 
Článek

O mimořádnou minci, které byly vyraženy pouhé čtyři kusy a nebyla nikdy předtím dražena, byl z řad sběratelů veliký zájem. Vyvolávací cena byla stanovena na 300 tisíc eur (zhruba osm milionů korun).

Pavel Kroužek, jednatel a spolumajitel společnosti Antium Aurum, která aukci pořádala, před dražbou odhadoval, že se cena vyšplhá na 550 tisíc eur či výše, podobně jako v případě aukce desetidukátu z roku 2017. Nakonec byla cena o poznání vyšší.

Vzácnou minci britský sběratel koupil za 30 milionů korun

Koktejl

Společnost vzácnou minci získala ze soukromé zahraniční sbírky, jejíž majitel si přál zůstat v anonymitě.

„V roce 1937 byla zřejmě jenom soukromá poptávka po těchto mincích, proto jich bylo vyraženo tak málo. Pravděpodobně tam odcestovala před druhou světovou válkou, přesně to ale nevím, majitelé mně to nesdělili,“ řekl Novinkám Kroužek.

Medaile k 1000. výročí smrti sv. Václava se prodala za 2,2 miliónu

Kultura

O unikátnosti mince svědčí také fakt, že chybí ve státní sbírce České národní banky.

„Je to specifická československá záležitost, takže ji určitě koupí někdo z místních mecenášů, nebo sběratelů, a umístí ji do soukromé sbírky. V každé dobré sbírce Československa je toto jediná mince, která chybí,“ odhadoval Kroužek, který se sám dražby ujal.

Nejdražší mince světa poprvé zavítala do České republiky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám