Hlavní obsah

Výtah na nádraží nefunguje 35 let. Oprava má začít za dva roky

Na železniční stanici Pokesdown mezi městy Bournemouth a Christchurch na jihu Anglie mají výtah, který je již 35 let mimo provoz. Obyvatelé dlouho volají po nápravě, ale minulý týden přišla z ministerstva zpráva, že si počkají ještě přinejmenším dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výtah ve stanici Pokesdown se zastavil v roce 1987 a od té doby se jím nikdo nesvezl. To činí problémy zejména lidem s nějakým handicapem nebo seniorům, kteří musí s potížemi zdolávat schody.

Do věci se dokonce vložil už i poslanec Tobias Ellwood, ale odpověď ministra Huwa Merrimana ho jistě nepotěšila: opravy začnou až v roce 2025. Ale místní lidé moc nevěří ani tomu. Jsou už totiž zvyklí na všemožné výmluvy.

„Je neuvěřitelné, že instalace nového výtahu trvá tak dlouho. Nechápu, jak je to v roce 2023 možné,“ zoufá si i místní radní Andy Jones, jenž v tom vidí snahu opravu z nějakého důvodu protahovat: „Mají jednu výmluvu za druhou.“

Takto vypadal výtah na stanici Pokesdown již před jedenácti lety.

Svými slovy míří zejména na společnost South Western Rail, která převzala nádraží pod svou správu v roce 2016. Součástí smlouvy o převzetí od firmy South West Trains ovšem byla i klauzule, že nový provozovatel musí také zprovoznit výtah.

Ale to se dosud nestalo navzdory tomu, že na instalaci nového výtahu bylo již loni v lednu vyčleněno téměř šest milionů liber (přes 150 milionů korun).

Marná snaha

Stanice obsluhuje i přilehlé oblasti Boscombe a Southbourne a není příliš frekventovaná. Podle údajů South Western Railway jí v roce 2021 prošlo kolem 350 tisíc cestujících.

Ale mnozí z nich by nový výtah skutečně ocenili. Například Ben Smith, jenž se v důsledku vzácné choroby zvané Friedrichova ataxie ocitl na vozíku. „Je divné, když vidíte nádraží, ale nemůžete se tam dostat. Je to, jako byste byli zdraví, ale stanice byla zatlučena prkny,“ glosuje neutěšený stav.

Sám již dlouhé roky za nový výtah bojuje. „Vyzval jsem firmu i politiky, ať si to s vozíkem přijdou zkusit, když si myslí, že je to v pořádku.“ Ale na jeho výzvu nikdo nereagoval.

Místní lidé se do věci velmi aktivně vložili již v roce 2011, když se ukázalo, že výtah v Pokesdownu chybí na ministerském seznamu chystaných oprav. Od té doby se však nezměnilo vůbec nic a přinejmenším další dva roky ani nezmění.

Žena v Německu skončila při parkování na dně výtahu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám