Hlavní obsah

Výrobce pesticidů pořádá každý rok obřad na památku padlého hmyzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Earth Corporation se zabývá výrobou pesticidů, které při vývoji testuje na milionech kusů hmyzu, parazitů a další havěti. Jejich památku pak uctívá na každoročním obřadu, jímž chce mimo jiné zdůraznit, že všechny tyto oběti padly v zájmu vědy a pokroku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma Earth Corporation se sídlem v japonském městě Akó prohlašuje, že jejich insekticidy jsou „jedničkou mezi preferovanými přípravky v japonských domácnostech“. Do této pozice se dostala během několika desetiletí vývoje nejrůznějších přípravků, při jejichž testovaní padl nespočet švábů, klíšťat a dalších škůdců.

Firma však miliardy padlých živočichů nebere na lehkou váhu, a každý rok proto v místním chrámu pořádá obřad, kde se za ně zaměstnanci firmy modlí. Na konci minulého roku se jich sešlo více než šedesát a poslouchali modlitby, které přednášel kněz před desítkami fotografií mrtvého hmyzu.

Podle listu Sankei Šimbun se tento obřad každoročně koná již čtyřicet let. Server 18 News pak objemy mrtvých jedinců přibližuje na číslech, podle nichž vlastními chovnými kapacitami Earth Corporation ročně projde například milion švábů nebo 10 milionů klíšťat. Podle jiných zdrojů je klíšťat ještě desetkrát více, přičemž tyto počty jsou ve firmě udržovány průběžně po celý rok.

Ovšem Tomihiro Kobori, jenž v Earth Corporation vede výzkumné oddělení, zdůrazňuje, že firma tyto oběti nebere jako samozřejmost. Takže ačkoliv lidé obecně považují hmyz, klíšťata a další podobné tvory za škůdce, kteří si smrt zaslouží, je podle jeho slov potřeba si uvědomit, že při vývoji hubicích přípravků dochází k těmto obětem ve jménu vědy.

A právě každoroční obřad pomáhá nastavit tyto skutečnosti do správné perspektivy, tvrdí Tomihiro Kobori.

Devítiletá dívka hubila hmyz. Soused na ni zavolal policii, prestižní univerzita ji ocenila

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám