Hlavní obsah

Vyhodili ho z letadla, místo roušky měl na obličeji nasazená tanga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní situace se odehrála ve Spojených státech během vnitrostátního letu mířícího do Washingtonu DC z letiště Fort Lauderdale na Floridě. Personál letadla tam vykázal z dopravního prostředku pasažéra, který si odmítl nasadit roušku. Místo ní měl na obličeji nasazená červená tanga.

Foto: Profimedia.cz

Cestujícího vyvedla z letadla letištní ochranka. Ilustrační foto

Článek

Adam Jenne se do letadla vybavil na svou aktivistickou misi důkladně. V protibidenovském tričku a s dámskými kalhotkami přes obličej se rozhodl vyjádřit svůj odpor proti povinnému nošení ochrany dýchacích cest při cestování letadly ve Spojených státech.

Nebylo to podle jeho slov poprvé, co takto nastoupil do letadla. Prý už takto absolvoval alespoň dvanáct letů, přičemž se pokaždé dostal do cíle své cesty. „Při každém letu jsem se setkal s jinou reakcí, od hádky po vřelé ocenění,“ prozradil muž pro televizní stanici NBC 2.

Přirovnává se ke slavné aktivistce proti segregaci

Nyní ho letecká společnost odmítla přepravit a letištní ochranka ho z letadla vyvedla. Podle Jenneových slov se na protest k němu připojilo několik cestujících, kteří také raději let opustili.

„Děkuji jim, je to nespravedlnost a proti té se musí bojovat,“ nechal se slyšet aktivista s kalhotkami přes obličej.

Napadla letušku kvůli roušce, teď jí hrozí až dvacet let ve vězení

Cestování

Svým zarputilým nošením tang místo roušky se připodobňuje ke slavné černošské aktivistce Rose Parksové. Žena, která bývá označována za „první dámu občanských práv“ v dobách rasové segregace v roce 1955, odmítla uvolnit v autobusu místo bílému pasažérovi. Byla zatčena a tím se spustil organizovaný protest černochů pod vedením později proslulého reverenda Martina Luthera Kinga.

Zemřela Rosa Parksová, americká bojovnice proti rasismu

Zahraniční

„Veškeré změny v téhle zemi začaly u obyčejných lidí. Ani Rosu Parksovou nikdo neznal, přesto změnila chod dějin,“ nechal se slyšet protirouškový aktivista, který ve své činnosti navzdory poslednímu neúspěchu plánuje pokračovat.

Samotné aerolinky se k incidentu vyjádřily v tiskovém prohlášení. V něm vyslovily podporu personálu letadla. „Cestující evidentně neměl povinnou ochranu dýchacích cest. Je správné, že se celá záležitost vyřídila ještě před vzlétnutím a nedošlo tak k žádným komplikacím během letu,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám