Hlavní obsah

Zemřela Rosa Parksová, americká bojovnice proti rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

V Detroitu v pondělí zemřela 92letá Rosa Parksová, černoška, která proslula tím, že se v roce 1955 odmítla vzdát místa v autobuse ve prospěch bělocha a odstartovala tak historii amerického hnutí za lidská práva.

Článek

V roce 1955 odmítla vstát ze svého sedadla v autobuse v Montgomery v Alabamě. Byla zatčena a tím se spustil organizovaný protest černochů pod vedením později proslulého reverenda Martina Luthera Kinga. Úplné zrušení rasové segregace na veřejnosti bylo dosaženo až roku 1964.

Parksová čelila výhrůžkám a přišla o práci, ale nevzdávala se. Přestěhovala se do Detroitu a pracovala pro demokratického poslance  Johna Conyerse, když byl poprvé zvolen do Sněmovny reprezentantů. 

"Myslím, že jako matka hnutí za občanská práva ovlivnila nejen národ, ale celý svět," řekl Conyers CNN. "Byla opravdovým apoštolem nenásilného hnutí... Byla tak tichá, vyrovnaná, velmi zvláštní člověk," dodal v telefonickém interview.

Rosa Parksová zemřela přirozenou smrtí v pondělí mezi sedmou a osmou večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám