Hlavní obsah

Volejte úhořovcům, prosí japonské akvárium

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské akvárium Sumida v Tokiu přišlo s poněkud zvláštní výzvou. Poprosilo Japonce, aby natočili na video vzkaz jejich úhořovcům Hassovým. Následně pracovníci rozmístili tablety a rybám vzkazy přehrávají. Tato plachá stvoření totiž během karantény odvykla přítomnosti lidí, což ztěžuje ošetřovatelům práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úhořovci se učí opět poznávat lidské obličejeVideo: Reuters

 
Článek

Úhořovec Hassův je v přírodě těžko k zahlédnutí. Tyto zhruba 40 centimetrů dlouhé ryby žijí v početných koloniích na mořském dně. Ocasem jsou zasunuté v písku a zbytkem svého těla rytmicky pohybují podle vlnění vody. Z dálky vypadají spíše jako rostliny, jakmile se však potenciální nepřítel přiblíží, okamžitě zmizí v písku.

V japonském akváriu byli až donedávna úhořovci na přítomnosti lidí zvyklí. Návštěvníky nepovažovali za hrozbu, a proto v akváriu v klidu vykukovali ze svých písečných komůrek. Od 1. března je však kvůli pandemii akvárium pro návštěvníky uzavřené.

Synchronizované krmení. Potápěči se podařilo natočit velice plaché úhořovce

Koktejl

Tři sta úhořovců tak podle ošetřovatelů z akvária začalo zapomínat, jak lidé vypadají. To mělo za následek, že jakmile se kdokoliv včetně ošetřovatelů k akváriu přiblížil, úhořovci okamžitě zmizeli v písku. Až budou expozice znovu otevřeny, návštěvníci je neuvidí, ovšem ještě větší problém je to pro ošetřovatele, kteří nemohou zvířata kontrolovat.

Proto se akvárium rozhodlo od neděle do úterý uspořádat takzvaný „Festival ukazování obličejů“. Před úhořovce zaměstnanci rozmístili tablety, na kterých budou pouštět zvířatům nahrané vzkazy od lidí. Zvířata by si tak opět měla na lidskou přítomnost zvyknout.

Záběry, které Sumida akvárium zveřejnilo, pochází z generální zkoušky a kvůli ochraně osobních údajů neobsahují autentické vzkazy. Přesto ošetřovatelé hlásí, že během prvních hodin festivalu se úhořovci pomalu začali osmělovat a zvědavě pozorovat lidi, od kterých jim žádné nebezpečí nehrozí. Zda originální nápad bude fungovat, není jisté. Na jakékoliv závěry, je podle akvária ještě brzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám