Hlavní obsah

Vinobraní pozdravil král Jan Lucemburský

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Vůně čerstvého burčáku a vína se v sobotu nesla znojemskými ulicemi, v nichž se konalo tradiční Znojemské historické vinobraní. Po celém městě voněly speciality na grilu, pekla se selata, víno s burčákem teklo plným proudem a do toho všeho hrála hudba všech žánrů. Řemeslníci předváděli své umění a pouliční kejklíři dodávali svátku vína nefalšovanou chuť středověkých radovánek.

Foto: Ivana Papežová

Natálka a její nové hodinky

Článek

"Na vinobraní jezdíme pravidelně, protože to tu má neopakovatelnou atmosféru. Sami pocházíme z vinařské oblasti kolem Modry, a tak máme víno a vinařství v krvi už po několik generací. Znojmo má tu výhodu, že se tu dá najít víno všech možných odrůd, a to je pochutnání pro každého," svěřila se Alica Halovičová, která s přáteli přijela v na celý víkend v karavanu.

Znojemské vinobraní začalo už v pátek po poledni, kdy královští konšelé začali otevírat mázhauzy, ve kterých se nalévalo tak dlouho, dokud byli hosté. V některých mázhauzech pak hrála i cimbálová muzika, která k v vínu a specialitám na rožni patří. Jaké pak by to bylo vinobraní, kdyby nepřijel král Jan Lucemburský s početnou družinou a nestal se jedním z milovníků zlatavého či rudého moku.

Přijatelné ceny a kapsáři

Ten, kdo by čekal, že se ve Znojmě bude prodávat příliš draho, jako tomu v některých minulých ročnících bylo, byl mile překvapený. Burčák byl k dostání za 50 až 60 korun a také pečené steaky či pečínky byly v běžných cenových relacích, takže nikdo nemusel sahat příliš hluboko do kapsy.

"Je skvělé, že oproti minulým ročníkům je více mobilních toalet a ty jsou velmi čisté," liboval si František Skřivánek z Brna.

Znojemské vinobraní, které je největším v celé republice, však není jen rájem pro milovníky vína a burčáku, ale sjíždí se sem i kapsáři a zloději. Jak by také ne, vždyť v přeplněných ulicích, kde se tlačí jeden vedle druhého, je dostatek příležitostí na snadný výdělek z kapes druhých. Zejména pak večer, kdy je mnoho návštěvníků zmoženo pitím tekuté révy.

"Policie bude mít po celou dobu zesílené hlídky všude, aby se nestalo nic mimořádného. Tam, kde teče alkohol, bývá často blízko ke konfliktům či zlodějinám a tomu chceme předejít. Cílem vyhlášené policejní akce během vinobraní je chránit bezpečnost lidí a majetku, nedopustit narušení klidu a veřejného pořádku a ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu," řekla Lenka Drahokoupilová ze znojemské policie.

Znojemské policisty proto posílili i příslušníci jízdního oddílu na koních a policisté, kteří by jinak měli volno.

Reklama

Související témata:

Související články

Za burčákem se vypravila dvě letadla

Burčákový letecký most- tak by se dala nazvat páteční akce karlovarského Ultralight klubu, jehož vyslanci si přiletěli na letiště v Miroslavi pro 40 litrů...

Výběr článků

Načítám