Hlavní obsah

Na vinobraní chystají na Vinohradech dva tisíce litrů

Novinky, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Očekáváme kvalitní, sladkou sklizeň," ujistil milovníky vína Antonín Tureček, který se stará o 1,7hektarový vinohrad v Havlíčkových sadech. Burčák z Grébovky a minulé ročníky bude vinař nalévat 26. a 27. září na náměstí Míru, kde se uskuteční 7. ročník Vinohradského vinobraní.

Foto: Petra Kučerová

Kloboukový bál v uherskohradišťské Redutě je vždy příjemným as stylovým zakončením plesové sezony ve městě.

Článek

Zábava poběží i na náměstí Jiřího z Poděbrad. Z Moravy do Prahy poputují více než dva tisíce litrů vína a 16 tisíc litrů burčáku.

"Hrozny se lisovaly v pondělí, aby v pátek byly v nejlepší kondici," řekl zástupce firmy, jež oblíbené pitivo dodá. Letos podle Turečka dozrála úroda dříve. Předpokládá, že za 14 dní sklizeň skončí. "Cukernatost je dostačující, ale kvůli suchu bude hmotnost nižší," konstatoval. Odhaduje, že 12 tisíc keříků dá 10 až 11 tun hroznů. "

Víno i v Grébovce

V přepočtu na hektar to činí šest až sedm tun, což je slušný výnos. Dlouhodobý výnos v Čechách se pohybuje kolem 4,5 tun na hektar," řekl Tureček, který se o památkově chráněný vinohrad v prudkém svahu stará od roku 1993. V půli měsíce se dočkal nového skladu, kuchyňky a toalet pod schodištěm z terasy, které vybudoval soukromý investor, jež přestavuje Gröbeho vilu na školicí středisko pro studenty práv z bývalého východního bloku. Na vinici, kterou v druhé půli 19. století založil hrabě Gröbe, jenž si tam nechal postavit vilu, roste Müller Thurgau, Ryzlink, Rulandské modré, Modrý Portugal a nově Rulandské šedé. Víno v lahvi prodávají vinotéky v Praze 2.

Vinobraní odstartuje 26. září v pravé poledne v Grébovce. Odtud se vydá průvod na náměstí Míru. Z pódia zazní např. lidové písničky, melodie Karla Hašlera a od 21 hodin začne promítání filmu Svatby pana Voka. Na náměstí Jiřího z Poděbrad večer zahrají mj. kapela -123 minut nebo Ready Kirken. V sobotu začíná program před kostelem sv. Ludmily ve 12.15, u kostela Nejsvětějšího srdce Páně zahraje o čtvrt hodiny později Žižkovanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám