Hlavní obsah

Věznice zakázala vězňům roušky. Snědli by je, brání se šerif

Novinky, tcs

Navzdory tomu, že minulý týden ohlásila první případ dozorce nakaženého koronavirem, věznice v okresu Madison v americké Alabamě nadále odmítá vězňům dávat roušky. Podle mluvčího věznice znamenají roušky bezpečnostní riziko. Vězni by prý mohli roušky spolknout nebo je používat jako zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když byl Courtney Moore na konci června zatčen za přestupek během protestů a nakrátko uvězněn ve vězení Madison County až do příchodu do věznice nosil jako jediný roušku. Policisté ani dozorci ji neměli a zakrátko o ni přišel i Moore. Dozorci mu ji zabavili.

„Je to šílené. Byl jsem vystaven nebezpečnému prostředí. Myslím, že je to od nich velice nezodpovědné, když ví, jak jsou roušky důležité,“ uvedl rozčarovaný Moore pro alabamský server Al.com.

Během Mooreova uvěznění věznice nehlásila žádný případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2, avšak minulý týden šerif Kevin Turner potvrdil, že byl jeden z dozorců testován pozitivně. Mluvčí úřadu šerifa Brent Patterson prohlásil, že dozorci nyní budou roušky nosit, vězni je však nedostanou.

„Dáte jim roušku s kovovou klipsnou a oni ji snědí. Spolknou ji,“ uvedl poněkud překvapivě Patterson. Podle něj by tak mohli vězni ublížit sobě nebo ostatním. Roušky bez kovových součástí by prý vězni mohli použít k vytvoření lan, které by mohli použít ke škrcení.

Vězni očichávali roušku, aby se nakazili. Mysleli, že je pustí na svobodu

Koronavirus

Podle Pattersona by se pak veřejnost ptala, proč policisté dávají vězňům potenciálně nebezpečné předměty, které mohou použít jako zbraně.

Většina věznic roušky vězňům poskytuje

Ve věznicích, kde dodržovat bezpečné rozestupy mezi jednotlivci je buď problematické nebo absolutně nemožné, jsou roušky často jediným možným způsobem prevence proti nákaze covidu-19.

Vězni z Borů mají novou práci, kompletují masky proti virům

Domácí

Sever Al.com dodává, že ostatní věznice v Alabamě zavedly buď povinné nošení roušek, jak pro své zaměstnance, tak pro vězně nebo je vězni mají k dispozici a mohou je nosit dobrovolně. Stát Alabama eviduje více než 48 tisíc nakažených lidí a více než 1000 lidí, kteří v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám