Hlavní obsah

Vězni z Borů mají novou práci, kompletují masky proti virům

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Odsouzení v plzeňské borské věznici mají od středy novou práci. Podílejí se na výrobě ochranných nanomasek proti virům. Tu vyvinula plzeňská firma Workpress Aviation (WPA).

trestanci vyrábějí maskyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„K tomuto účelu jsme v rekordně krátkém čase zrekonstruovali objekt před věznicí. V tuto chvíli se rozjíždí provoz na jednu směnu a postupně počítáme, že zařadíme do pracovního procesu až sedmdesát odsouzených,“ řekl Právu ředitel věznice Petr Vlk. Podle něj je náplní práce kompletace masek.

Vězni šijí roušky z prostěradel

Domácí

„Za současné situace platí přísnější hygienická opatření. Odsouzení budou pracovat v ochranných oblecích a rukavicích. Celý prostor budeme průběžně dezinfikovat,“ pokračoval Vlk.

Výroba je v režimu nestřeženého pracoviště, to znamená, že je u odsouzených přítomen zaměstnanec vězeňské služby, který na jejich práci dohlíží.

Vyrábí díly na letadla

„Zájem odsouzených o práci u nás převyšuje nabídku,“ dodal Vlk. Podle něj po vypuknutí koronavirové pandemie byli všichni odsouzení staženi z pracovišť mimo věznici. „Teď se zase pomalu vracíme zpátky do normálu. V nejbližší době by měli odsouzení nastoupit zpět do dvou výrobních závodů,“ dodal Vlk.

Kvůli koronaviru budou vězni online

Koronavirus

Společnost (WPA), která se zabývá expresní výrobou dílů zejména pro letecký průmysl, na vývoji masky se dvěma vdechovými a jedním výdechovým filtrem pracovala několik týdnů. Vyrábět chce až 5000 masek denně. „Je schopná zachytit až 99,9 procenta všech škodlivých částic,“ uvedl ředitel WPA Jiří Heckel.

Tělo masky je z antialergenního materiálu na bázi termoplastického elastomeru, který je velmi flexibilní a měl by padnout skoro každému. Filtry jsou z nanotkaniny, která má velkou účinnost a zajistí, že přes ni viry neprojdou. Firma tvrdí, že účinnost filtrace je asi o dvě třídy vyšší než u respirátorů FFP3. Cena masky včetně základního setu filtrů má být kolem tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám