Hlavní obsah

Velcí bílí žraloci si zaplavali se surfaři. Natočil je dron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Jedna z nejpopulárnějších surfařských pláží v Kalifornii v San Diegu je rovněž oblíbená mezi žraloky bílými. Není proto divu, že si občas zaplavou společně s lidmi. Setkání se obešlo bez sebemenšího incidentu.

ŽralokVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco surfaři v sobotu 8. července nonšalantně zdolávali vlny, pod hladinou se s nemenší elegancí prohánělo několik žraloků bílých. Z dronu je zachytil fotograf Kevin Christopherson.

„Napočítal jsem čtyři, možná pět žraloků bílých a nikoho to nezastavilo v užívání si vlny,“ uvedl Christopherson.

Pláže v okrese San Diego patří k těm nejpopulárnějším v Kalifornii nejen mezi surfaři, ale i právě mezi žraloky bílými - oblast často využívají k rozmnožování. Úřady toto soužití sledují poměrně s obavami, a to jak kvůli zdraví lidí, tak kvůli žralokům.

Pověst lidožrouta druh málem zlikvidovala

Žralok bílý patří vedle žraloka tygřího a žraloka bělavého mezi jediné tři žraloky ze 489 známých druhů, u nichž je zdokumentován nevyprovokovaný útok na člověka. Žralok bílý jich má na svém kontě nejvíce, říkalo se mu proto i žralok lidožravý, i když člověk nikdy nebyl jeho primární kořistí a nesloužil mu jako potrava.

Tuto jeho pověst ještě posílila kniha Čelisti od Petrea Benchleye a zejména pak její filmová verze z roku 1975. Krátce po uvedení filmu poklesly populace žraloků bílých a žraloků tygřích ve vodách u východního pobřeží USA o 50 procent, někde dokonce až o 90 procent.

Spisovatel Benchley se věnoval ochraně těchto zvířat a krátce před svou smrtí prohlásil, že kdyby věděl, co se po vydání jeho knihy stane, nikdy by ji nenapsal.

Za dvě vteřiny se nic nemůže stát, nedbal varování rybář a strčil ruce do vody. Žralok jej vyvedl z omylu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám