Hlavní obsah

Ve čtyřiceti opustila práci a stala se dcerou na plný úvazek. Dostává kapesné 13 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čínských sociálních sítích způsobil značný rozruch příběh ženy, jež ve čtyřiceti letech opustila dobře placenou práci, aby opět žila s rodiči, kteří jí za to navíc ještě platí. Sama to označuje za zaměstnání plné lásky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Číňanka, kterou média označují pouze jako Nianan, ještě loni pracovala v tiskové agentuře, ale tato práce pro ni byla značně stresující, zejména kvůli velkému tlaku a nutnosti být kdykoliv dostupná na telefonu. Rodiče se na svou strádající dceru již nemohli dívat, a tak jí navrhli, aby práci opustila a stala se opět „dcerou na plný úvazek“.

Nianan tak po patnácti letech ze zaměstnání odešla a nyní žije opět s rodiči. Ti jí za to dokonce platí v přepočtu necelých 13 tisíc korun měsíčně. To se nezdá jako moc, ale Nianan nemá žádné výdaje; vzorní rodiče své dceři všechno platí. Mohou si to dovolit, protože jejich důchody podle webu South China Morning Post dají dohromady 100 tisíc jüanů (přes 330 tisíc korun).

Vdejte se za boháče do Číny, vyzývá Rusky reklama ve státní televizi

Koktejl

Ovšem povolání naplněné láskou, jak jej popisuje sama Nianan, neobnáší jen nekonečné nicnedělání. Každé ráno se všichni tři hodiny věnují tanci, přes den dcera doprovází rodiče na nákupy a večer společně s otcem vaří. Vedle toho má v domácnosti na starosti všechna moderní elektronická zařízení, funguje jako řidička a dvakrát měsíčně zajišťuje rodinné výlety.

Stresující nutkání vydělávat

Ačkoliv to vypadá jako absolutní rodinná idyla, Nianan tvrdí, že to zase tak jednoduché není. Stále se totiž nezbavila silného nutkání vydělávat peníze, což je jedním z typických jevů současné čínské společnosti. V tamním velmi konkurenčním prostředí totiž mladí lidé musejí pracovat v takzvaném režimu 996, tedy od devíti hodin ráno do devíti večer, šest dnů v týdnu.

Odrazem této skutečnosti jsou i komentáře, které Nianan po zveřejnění svého příběhu schytala na sociálních sítích. Většina z nich se jí vysmívá a nemálo lidí je přímo pohoršeno. Berou to zkrátka jako bohapusté flákání.

Čas od času se objevují i komentáře chápavé a podpůrné, ale největší oporou jsou pro Nianan její rodiče. Ti ji totiž do ničeho nenutí a dali jí zcela volnou ruku v případě, že pocítí potřebu jít znovu do práce.

Pelé v závěti pamatoval i na nemanželskou dceru, ke které se nikdy nehlásil

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám