Hlavní obsah

V Utahu uzákonili oficiálního státního korýše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utah

Guvernér Spencer Cox minulý týden podepsal zákon, jenž v americkém Utahu ustanovil nového oficiálního státního korýše. Význam tohoto malého živočicha není zanedbatelný jak pro ekosystém Velkého Solného jezera, tak pro komerční lov.

Foto: Profimedia.cz

Žábronožka

Článek

Guvernér amerického státu Utah Spencer Cox minulý týden v pátek svým podpisem stvrdil zákon, podle nějž se oficiálním státním korýšem stala malá žábronožka (Artemia). Tento název sdružuje několik druhů korýšů, kteří žijí ve slaných vnitrozemských vodách, ale nikoliv v mořích.

Velké Solné jezero v Utahu je pro žábronožky ideálním prostředím. Podle odborníků tam tito živočichové žijí už zhruba 600 tisíc let a pravděpodobně se tam dostali na nohou a v peří stěhovavých ptáků, poznamenal server KSL TV.

„Jsme nadšeni, že se žábronožka stala státním korýšem. Za její roli v jezeře se jí tak dostává zasloužené pozornosti,“ řekl John Luft ze státního odboru pro přírodu. Žábronožky jsou velké asi jen kolem jednoho centimetru, ale mají důležitou roli jak v jezeře, tak i mimo něj.

Potrava pro ryby i ptáky

Žábronožky jsou totiž předmětem nemalého byznysu, protože jejich vajíčka, ale i dospělci se používají k výrobě krmiva pro ryby. Velké Solné jezero pak pokrývá až 40 procent celosvětové poptávky po žábronožkách, a to i přesto, že zde platí přísná omezení, aby nedošlo k narušení ekosystému.

Vedle toho totiž žábronožky slouží také jako potrava pro zhruba 250 druhů ptáků. Někteří se jimi živí výhradně, jiní zase jen příležitostně, když přes oblast jezera migrují a bez tohoto zdroje potravy by podle biologů na tak velké vzdálenosti nemohli létat.

Poslední výzkumy však naznačují, že žábronožky čekají horší časy. Podle odborníků se totiž snižuje hladina Velkého Solného jezera, a tím pádem je voda slanější. Guvernér Cox tak na začátku roku podepsal také výnos, podle kterého by měla být hráz jezera zvýšena o zhruba 1,5 metru, aby se salinita vody alespoň částečně vrátila k dřívějšímu normálu.

Záhadné úhyny tisíců korýšů u anglických břehů. Vědci se přou o příčinu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám