Hlavní obsah

Záhadné úhyny tisíců korýšů u anglických břehů. Vědci se přou o příčinu

Londýn

Panel 12 nezávislých expertů zveřejnil analýzu nevysvětlených úhynů tisíců korýšů u severoanglických břehů v letech 2021 a 2022, jejich zpráva však nepřináší jasnou odpověď na otázku, co bylo jejich příčinou. Jako nejpravděpodobnější možnost označují novou chorobu či parazita. Za „velmi nepravděpodobné“ považují znečištění moře průmyslovou chemikálií pyridin. To přitom zmiňovali nejen místní rybáři.

Foto: Profimedia.cz

Loňské rybářské protesty poblíž ústí řeky Tees požadující nové vyšetřování hromadného úhynu krabů a humrů v této oblasti.

Článek

Britská vláda poukazovala na to, že by za úhyn korýšů mohly být zodpovědné „škodlivé mořské řasy“, což je podle vědeckého panelu rovněž „nepravděpodobné“.

Předchozí výzkum podpořený rybářským průmyslem naznačil, že za úhyn korýšů může pyridin, který se do vody dostal při bagrování v ústí řeky Tees a z oceláren Teesworks.

Korýši – krabi a humři – hromadně hynuli mezi říjnem a prosincem 2021 a znovu pak během loňského roku, a to na zhruba 70 kilometrů dlouhém pásu pobřeží mezi městy Hartlepool a Whitby v severovýchodní Anglii. Tvorové vyplavení z moře „se škubali a byli v letargii“, než zemřeli, píše web stanice BBC.

Vědci objevili pod ledem Antarktidy nový mořský svět

Věda a školy

Aktuálně zveřejněný výzkum nepřinesl „jasný důkaz přítomnosti parazitů nebo choroby“, ale tato teorie by vysvětlila podivný pohyb u korýšů. Experti také připustili možnost souhry více faktorů.

„Nezávislý panel odborníků došel k závěru, že nejpravděpodobnější příčinou úhynu je nový parazit. Pyridin nebo jiná znečišťující látka je velice nepravděpodobnou příčinou, stejně jako další jiné spojitosti s bagrováním přístavu,“ uvedla v pátek ministryně životního prostředí Thérèse Coffeyová.

Vědci ve své zprávě uvádějí, že „je stejně tak pravděpodobné jako nikoliv“, mezi 33 a 66 procenty, že příčinou úhynu je choroba či parazit. Ekologické neštěstí tak zůstává bez jasného vysvětlení.

Tučňáci císařští jsou už ohroženým druhem, oznámili Američané

Věda a školy

Crispin Halsall, profesor ekologické chemie životního prostředí na Lancasterské univerzitě a autor zprávy, uvedl, že tým pečlivě prozkoumal dřívější zjištění – i když nové vzorky nesbíral ani neanalyzoval.

„Zjištění panelu a mé skupiny bylo, že jsme zkrátka nemohli najít důkazy pro vysoké hladiny pyridinu v pobřežní mořské vodě na úrovních, které způsobí akutní toxicitu pro kraby,“ prohlásil.

Mořský plankton se v důsledku globálního oteplování posouvá směrem k pólům

Věda a školy

Simon Clarke, konzervativní poslanec zvolený za přímořský obvod Middlesbrough South and East Cleveland, tvrdí, že nyní je „rozhodně jisté“, že „úhyn nezpůsobilo ani bagrování řeky Tees, ani nic jiného spojeného s ocelárnami Teesworks“.

„Dnes se s podporou vědy mohu podívat do očí každému ze (zaměstnanců ocelárny) a říct jim, že práce, kterou v té oblasti děláme, znamená mnoho pro mnoho lidí, je bezpečná a v souladu s nejvyššími možnými standardy,“ řekl Clarke BBC.

Kritika od jiných vědců

Opoziční labouristický poslanec Alex Cunningham ze sousedního obvodu Stockton North naopak řekl, že věc „rozhodně nepovažuje za uzavřenou“, a vyzval k dalšímu vyšetření, protože aktuální analýza „nic nevyřešila“.

Zpráva se setkala s kritikou akademiků z univerzit v Yorku, Newcastlu a Durhamu.

„Vzhledem k tomu, že síla důkazů ukazuje na průmyslový zdroj vymírání, je zklamáním vidět, že nezávislá odborná komise dospěla k závěru, že vymírání bylo pravděpodobně způsobeno neznámým patogenem, přestože neexistují žádné přímé důkazy pro takové tvrzení. Akademický tým bude pokračovat ve výzkumu těchto událostí,“ uvedli v prohlášení tito odborníci, kteří se podíleli na dřívějším bádání.

U Nového Zélandu uhynulo téměř 500 kulohlavců

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám