Hlavní obsah

V USA začala největší logistická akce světa od dob stavby pyramid

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Toto úterý vystartovala na strastiplnou 170kilometrovou cestu neobvyklá karavana. Veze 340tunový žulový blok do losangeleského uměleckého muzea. Operace v hodnotě deseti miliónů dolarů (187 miliónů korun) je hodnocena jako největší svého druhu od dob stavby egyptských pyramid.

BEZ KOMENTÁŘE: Kámen vážící 340 tun začali přesouvat do losangeleského muzea

 
Článek

Kamenný monolit zabalený do ochranného celofánu převáží speciální dvoupatrový transportér. Pohybuje se pouze v noci, a to rychlostí 13 kilometrů v hodině. Cesta do uměleckého muzea v okrese Los Angeles by mu měla tedy trvat 11 dní.

Jakmile kámen dorazí na místo určení, bude položen přes 139 metrů velký příkop tak, aby vypadal, že se vznáší. Přesně tak to naplánoval umělec Michael Heizer v rámci své nejnovější instalace s názvem Levitated Mass (Vznášející se masa).

Umělecký projekt představil Heizer už v roce 1968. Trvalo však několik desítek let, než našel ten správný kus kamene. To, co hledal, objevil až před pár lety v kamenolomu v údolí Jururpa východně od Los Angeles.

Dlouhé přípravy a velké papírování

Přípravy a získávání veškerých potřebných povolení trvalo čtyři roky. Deset metrů široký tahač se 196 koly a 44 nápravami, který provází 20 podpůrných vozů a 60 pěšáků, totiž musí projet přes čtyři okresy a 22 měst. Před karavanou navíc musí "ustupovat" i dráty elektrického vedení.

„Je to komické. Egypťané neměli pro přepravu kamenných bloků k dispozici gumová kola ani dieselová vozidla. Na druhou stranu však neměli 22 měst, u kterých by museli pro přepravování kamenných bloků získávat povolení. V Kalifornii má totiž každý své slovo,“ řekl s úsměvem ředitel muzea Michael Govan.

Zážitek pod levitujícím kamenem

Projekt umělce, který proslul monumentálními instalacemi, by měl návštěvníkům muzea připravit jedinečný zážitek. Pod ohromným blokem kamene, který se bude jakoby vznášet ve vzduchu, budou totiž moci procházet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám