Hlavní obsah

V Texasu chtějí povinně Desatero do tříd. Nekřesťanské, říká demokrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V texaském senátu se objevil návrh na povinné vyvěšení Desatera přikázání v texaských školních třídách. Zásadně proti je texaský zákonodárce James Talarico, který návrh považuje za hluboce nekřesťanský a neamerický. Argumentuje citacemi z americké ústavy i z Bible.

Foto: Profimedia.cz

James Talarico v roce 2021 na půdě texaského senátu

Článek

Návrh texaských republikánů spočívá v tom, že by nařizoval základním a středním školám v jejich státě, aby měli ve všech třídách na viditelném místě vyvěšeno Desatero přikázaní. Vývěska by měla být navíc dostatečně velká, aby ji přečetl kdokoliv z jakéhokoliv místa ve třídě. Podle informací serveru The National Desk, musí být Desatero nejméně 16 palců široké a 20 palců vysoké ( v přepočtu cca 40 cm široké a 50 cm vysoké).

Na slyšení Výboru pro veřejné vzdělávání se proti návrhu vyjádřil demokrat James Talarico, a to i přes to, že je podle jeho slov oddaný křesťan.

„A to říkám proto, že si myslím, že tento návrh zákona je modlářský, že je vylučující a že je arogantní. A tyto tři věci se podle mého výkladu evangelia diametrálně liší od Ježíšova učení,“ vyjádřil se Talarico, který se domnívá, že je to forma náboženské státem podporované indoktrinace. Například duhová vlajka, symbol LGBTQ komunity, se totiž za indoktrinaci ve třídě považuje.

Za urážku církve tři roky vězení. V Polsku chystají zákon „na obranu křesťanů“

Evropa

Argumentuje ústavou i Biblí

Odvolával se přitom i na první dodatek americké ústavy, která státu zakazuje zavádět státní náboženství a povyšovat tím jedno nad ostatní. Talarico upozorňoval na to, že například hinduistický, budhistický či ateistický student by se v takové třídě mohl cítit nepříjemně.

Návrh označil i za nekřesťanský, to podložil citací z Bible, konkrétně z Matouše.

„Také když se modlíte, nebuďte jako pokrytci. Ti totiž při modlitbě rádi postávají v synagogách a na nárožích ulic, aby se ukazovali před lidmi. Amen, říkám vám, že už mají svou odměnu. Raději, když se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři dveře a modli se ke svému Otci, který je vskrytu,“ ocitoval Talarico.

Americký deník Christian Post Talaricovi vyčetl, že špatně cituje Ježíše (i když Bibli ocitoval zcela přesně) a upozornil také na to, že v minulosti vystupoval proti zákazu sexuálně explicitních materiálů v knihovnách. K tomu se Talarico nechtěl příliš vyjadřovat. Jeho mluvčí však odmítl, že by se Talarico dopustil chybné citace.

Zákon, který texaský senát schválil v poměru 17 ku 12 hlasům, nyní zamíří do Sněmovny reprezentantů.

Slyším dobře? Šéf Sněmovny reprezentantů nevěřil dotazu ruského novináře

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám