Hlavní obsah

V Pacifiku plaval kokain za 4,5 miliardy. Na balících byl symbol Batmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandská policie narazila ve středu v moři na pořádný úlovek. Plavalo tam totiž značné množství pašovaného kokainu, jenž čekal na vyzvednutí a pravděpodobně měl zamířit do Austrálie.

U Nového Zélandu plavaly v moři tuny kokainuVideo: Reuters

 
Článek

Ve vlnách několik set kilometrů severozápadně od břehů Nového Zélandu se na plovácích vznášelo 81 balíků s drogou, jejíž původ je zatím nejasný, ale s velkou pravděpodobností pochází z Jižní Ameriky a byla určena pro australský trh.

Celková hmotnost kokainu činila 3,2 tuny a její hodnota byla v přepočtu odhadnuta na více než 4,4 miliardy korun. „Je to největší množství drog, které kdy novozélandské úřady zadržely,“ řekl policejní ředitel Andrew Coster.

Odhadl, že v Austrálii by takové množství pokrylo spotřebu po dobu celého jednoho roku, a upřesnil, že na novozélandském černém trhu by to stačilo dokonce na více než třicet let. „Není pochyb, že jsme zasadili těžkou ránu jak výrobcům, tak distributorům,“ dodal.

Letušky pašovaly na Filipíny přes 15 kilogramů cibule

Koktejl

Na policejních záběrech je vidět, že některé balíky byly označené symbolem připomínajícím Batmana, zatímco na jiných byl čtyřlístek. Zásilka podle policistů čekala na vyzvednutí již několik dnů.

Její nález ovšem nebyl náhodný. Je to výsledek zpravodajské spolupráce v rámci aliance Five Eyes, do níž vedle Nového Zélandu a Austrálie patří také Kanada, Spojené státy a Velká Británie.

„Nadnárodní skupiny organizovaného zločinu testují různé způsoby, takže naše agentury musejí spolupracovat,“ řekl k tomu Bill Perry z vedení novozélandské celní správy.

Pilot pašoval kokain za stovky milionů. Shodil ho na špatný dům

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám