Hlavní obsah

Letušky pašovaly na Filipíny přes 15 kilogramů cibule

Manila

Celníci na letišti v Manile v lednu odhalili členy palubního personálu, kteří se na Filipíny snažili propašovat více než dvacet kilogramů zeleniny a ovoce. Zejména cibule je tam totiž v současnosti velice drahá.

Letušky pašovaly na Filipíny nedostatkovou cibuli.Video: Newsflare, AP

 
Článek

Pašerácké akce se 10. ledna zúčastnilo minimálně deset členů posádky pracující na letu společnosti Philippine Airlines ze saúdskoarabského Rijádu na mezinárodní letiště Ninoye Aquina v Manile, kde chtěli přes celnici v taškách pronést značné množství ovoce a zeleniny.

Na neobvyklý náklad upozornily letištní skenery a při následné prohlídce se u pašeráků našlo 15,5 kilogramu cibule, 4,5 kilogramu citronů a po jednom kilogramu jahod a borůvek. Celní úřad všechny zemědělské produkty zabavil a oznámil, že s ním „příslušně naloží“.

Cibule dražší než vepřové

Cibule je v současnosti na Filipínách přinejmenším podle ceny velmi luxusní zboží, kilogram se prodává v přepočtu až za 250 korun. Na tamním trhu tak v polovině ledna byla dvakrát až třikrát dražší než například kuřecí nebo vepřové maso.

Ministerstvo zemědělství z tohoto stavu viní v prvé řadě pašeráky a kartely, které údajně zásoby cibule hromadí a tímto způsobem uměle zvyšují její cenu v době, kdy je jí na filipínském trhu nedostatek.

Pašeráky alkoholu prozradilo několik opilých buvolů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám