Hlavní obsah

V Ostravě chystají chov tučňáků. Lidé je budou pozorovat hlavně pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už za dva roky by mohli návštěvníci ostravské zoologické zahrady pozorovat při hrátkách tučňáky. A to nejen na souši, ale především pod vodou. Město se totiž rozhodlo vybudovat tučňákům v zoo obří zázemí imitující jejich život ve volné přírodě. V Ostravě se dosud tučňáci nikdy nechovali.

Foto: Vizualizace - V&V stavební a statická kancelář

Ostravská zoo připravuje zázemí pro chov tučňáků.

Článek

„Jsme první zoologická zahrada v Česku, která chce prezentovat tučňáky primárně pod vodou. To znamená, že počítáme s vybudováním velkokapacitního bazénu, který odpovídá zhruba 25metrovému plaveckému bazénu s hloubkou až dva a půl metru,“ uvedl ředitel ostravské zoo Jiří Novák.

Dodal, že všechna místa v bazénu budou pěkně viditelná přes skleněné bariéry. „Takže další podmínkou je i perfektní kvalita vody. K tomu máme navrženou špičkovou výkonnou technologii,“ upřesnil ředitel s tím, že v plánu je návštěvníkům ukázat tajemný podvodní svět.

Druh tučňáka se stále vybírá

Dosud ostravská zoo počítala s tím, že v novém pavilonu bude chovat tučňáky brýlové, což je ohrožený druh hnízdící na pobřeží jižní Afriky. „Ale nedávno nás oslovil koordinátor chovu tučňáků, zda bychom nezvolili příbuzný druh, a to tučňáka magellanského. Tuto nabídku proto zvažujeme,“ upozornil Novák.

Ve Dvoře Králové už mají první letošní mládě, je to malý tučňák brýlový

Koktejl

Tučňák magellanský žije v Jižní Americe a je méně ohrožený než tučňák brýlový. Chová ho však jen šest zoo, v Česku dokonce žádná, na rozdíl od tučňáka brýlového, který je v šedesáti zahradách.

Součástí expozice bude i podmořská jeskyně

„Pavilon pro tučňáky vznikne v centru zahrady, konkrétně tam, kde stávaly výběhy tygrů, které byly před několika lety zbourány. Součástí expozice bude i podmořská jeskyně, kde budou lidé tučňáky pozorovat také pod vodou. Bude zde i velké akvárium s rybami,“ upozornila primátorova náměstkyně Hana Tichánková (ANO).

Z jeskyně se pak návštěvníci dostanou po schodišti na její střechu, kde bude vyhlídka na bazén a venkovní výběh s tučňáky.

„Terény ve venkovním výběhu budou přírodní, ve formě skal a s písečnými plážemi kolem bazénu s tekoucím vodopádem. Vznikne i poloostrov s gejzírem. Tučňáci budou s návštěvníky v těsném kontaktu, odděleni pouze zábradlím a prosklenými průhledy,“ podotkl primátorův náměstek pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové).

Upozornil, že expozice bude zahrnovat také interaktivní výukovou část, v níž budou ukázány ekologické škody v oblastech, kde tučňáci žijí.

Ptačí chřipka začíná kosit tučňáky oslí u Antarktidy

Věda a školy

Zvýšení návštěvnosti zoo

Město si od výstavby expozice pro tučňáky slibuje další zvýšení návštěvnosti zoo, která už nyní patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Moravskoslezském kraji.

„Ostravská zoo dlouhodobě roste v počtu návštěvníků, už dva roky po sobě překonala návštěvnost 600 tisíc lidí. Jsme si vědomi atraktivity zoo a taky víme z ostatních zahrad, že všude, kde se expozice tučňáků postavily, tak se návštěvnost ještě znásobila. Odhady vedení zahrady jsou, že samotný pavilon tučňáků by mohl klidně nalákat dalších 100 tisíc návštěvníků, a to je pro nás určitě zajímavé,“ sdělil ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Doplnil, že výběrové řízení na dodavatele expozice pro tučňáky již rada města vyhlásila. Bude určena pro chov 15 až 50 tučňáků. Předpokládané náklady stavby přesáhnou 145 milionů korun bez DPH. Vše má být hotovo do konce roku 2026.

Ostravská zoo vznikla v roce 1951. V současnosti chová na sto hektarech přes sedm tisíc zvířat. V minulosti prošla výraznou proměnou. Součástí zoo je také botanický park s šesti kilometry naučných stezek.

Tučňáci se ve školce učí plavat. Zoo ve Dvoře Králové ukázala první odchovaná mláďata

Koktejl

Výběr článků

Načítám