Hlavní obsah

Tučňáci se ve školce učí plavat. Zoo ve Dvoře Králové ukázala první odchovaná mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem

K pětadvaceti dospělým tučňákům brýlovým přibylo v zoologické zahradě ve Dvoře Králové pět mláďat. Vylíhla se postupně od listopadu do ledna. V současnosti se o ně starají chovatelé ve „školce“. Do měsíce už by se ale mohla připojit k hejnu a ukázat se tak poprvé návštěvníkům zoo. Vy si je můžete prohlédnout s předstihem – ve videu a fotogalerii Novinek.

Zoo ve Dvoře Králové ukáže první odchovaná mláďata tučňáků.Video: Novinky

 
Článek

Tučňáci se do Safari Parku ve Dvoře Králové dostali v předchozích dvou letech z několika různých zahrad – z Nizozemska, Německa a Francie. Do reprodukce se tu pustili rychle. První pokusy o rozmnožování zaznamenali v první polovině loňského roku.

„Mají se výborně a výsledek je vidět v těch mláďatech, které aktuálně odchováváme,“ říká zdejší kurátor ptáků Michal Podhrázský. Aktuálně prý na vejcích sedí další čtyři páry.

„Pro nás je to velký úspěch, po všech peripetiích na začátku je to taková odměna,“ myslí si. Mezi ony peripetie patřil i úhyn několika kusů po transportu do Česka. Tučňáci patří mezi konzervativní zvířata citlivá na změny, které je mohou velmi stresovat.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zoo se v současnosti stará o 25 dospělých tučňáků brýlových.

V prachovém peří do vody nesmějí

Zatímco dospělci si užívají vodu ve svém bazénu, střídavě do ní skáčou a škrábají se na břeh, pětice mláďat mezi nimi není. Prozatím se o ně pečuje zvlášť v zázemí expozice.

V tzv. školce si zvykají na své chovatele, způsob krmení a učí se ve skupince vycházet. Do nízké budovy vedle bazénu se přesunuli zhruba v šesti týdnech života, když začali opouštět bezpečí hnízda.

„V té době mají ještě prachové peří a hrozí jim velké nebezpečí, že by mohla spadnout do vody. Prachové peří je nasákavé, a tak by se takřka jistě utopila,“ upozorňuje zoolog.

Určité riziko jim hrozilo i od ostatních tučňáků v kolonii. „Dospělí se občas mezi sebou hašteří a víme, že například samci často útočí na cizí mláďata samčího pohlaví. Samice zase na ta samičího,“ popisuje.

Tučňák brýlový:

  • Obývá jihoafrické pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky.
  • Patří k ohroženým druhům a v přírodě jejich počet ubývá (od 80. let na méně než polovinu).
  • Jeho největším nepřítelem je člověk, a to kvůli drancování přírodních zdrojů ryb. Pro tučňáky a další mořské živočichy tak nezůstává dostatek potravy.
  • Stále vážnější je i hrozba uváznutí ve vlečných sítích nebo vypouštění odpadů do moří a oceánů; problém představují i mikroplasty.
  • Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, páry jsou věrné hnízdní noře i partnerovi přinejmenším několik let.
  • Kromě Dvora Králové je aktuálně chová v ČR a SR už pouze Zoo Ústí nad Labem.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Odchov mláďat supa se v zoo Ostrava podařil. I přes neshody mezi jejich rodiči

Koktejl

Servíruje se snídaně

Je přesně osm hodin ráno a k partě malých tučňáků tulících se v koutě si sedá chovatelka s kyblíkem. Je čas na snídani. Krmí je z ruky, aby měla přehled, kdo toho kolik snědl.

„Tučňáci se krmí mořskými rybami. Naši ptáci jsou naučení na tři druhy ryb, berou sledě, šproty a huňáčky,“ vyjmenovává Podhrázský. Drobné rybky jim rozmrazí, opláchnou a obohatí o vitaminy a minerály.

Po jídle je čas na trénink. „Než je hodíme do 1,7 metru hlubokého bazénu, tak mají v zázemí takové půlmetrové brouzdaliště, kde si prvně zvykají na vodu a učí se plavat,“ říká zoolog. Toto ráno se jim ale do vody moc nechce, sotva se osvěží, už se zase hrnou ven a pak jen postávají na okraji mělkého bazénku.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tučňáčí mláďata byla bázlivá, nabízené ryby si moc brát nechtěla.

V Plzni se narodilo mládě šimpanze, rodiče patří do extrémně ohroženého poddruhu

Domácí

Tři holky a dva kluci

A jaké je složení mladé party? „My už víme, že jsou to tři holky a dva kluci, odebrali jsme jim vzorek peří, poslali jsme ho na genetický rozbor a podle toho dnes víme to pohlaví,“ přibližuje kurátor. Nejstarší je samička, která má aktuálně 2,2 kila, nejtěžší samec váží přes tři kila.

Všechna mláďata již zoo také pojmenovala, je mezi nimi třeba Lily, Adam nebo Sofia. Rozlišují je nejen podle vzhledu, ale také podle různě barevných pásků, které každému nasadili na křídlo.

„Předpokládáme, že tu skupinu bychom pustili do měsíce mezi dospělé ptáky,“ nastiňuje zoolog plány. Však už jsou na zbytek kolonie mláďata zvědavá, prý se občas škrábou i na branku, která je od zbytku odděluje.

Až budou všichni pohromadě, prohlédnou si je na vlastní oči i návštěvníci zoo. Najdou je v areálu West Cape. Mláďata od starších členů snadno poznají – jejich šat je šedobílý bez typických kontrastních přechodů, které známe od dospělých.

Naše první letošní mláďata. Brněnská zoo ukázala záběry malých vlků hřivnatých

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám