Hlavní obsah

V Austrálii dopadl na zem meteorit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PERTH

Na západě Austrálie nedaleko města Walpole dopadl meteorit. Ve středu to potvrdila hvězdárna v Perthu. Místní lidé zahlédli velký a zářící předmět, jak ve středu protíná šerou oblohu.

Foto: Bára Havelková
Článek

Heather Burtonová, obyvatelka Walpole, vypověděla pro rozhlas ABC Radio, že se právě nacházela na svém dvorku, když meteorit uviděla. Nejprve si myslela, že je to takzvaná padající hvězda.

Létavice by ale padala rovně, tento objekt však podle Burtonové k zemi mířil postupně křížem krážem.

Informace očitých svědků potvrdil rovněž australský odborník Alex Bevan, který pozorované záblesky přiřknul právě meteoritu.

Bevan je naprosto přesvědčený, že šlo o meteorit. Dokazují to podle něho nejen světelné kulovité úkazy, ale také příznačný zvuk, který jev doprovázel.

Meteority nejčastěji shoří v zemské atmosféře, na zem jich dopadne jen minimum.

Reklama

Související témata:

Související články

Na severní Írán dopadl meteorit

Do severní části Íránu dopadl v pátek meteorit a způsobil menší hmotné škody. Ztráty na životech však hlášeny nejsou, informoval íránský rozhlas.

Nad Iberským poloostrovem padaly meteority

Stovky lidí v severním Španělsku spatřily v neděli na obloze padající ohnivé koule. Úřady soudí, že mohlo jít o kusy meteoritu rozpadajícího se v zemské...

Výběr článků

Načítám