Hlavní obsah

V Atlantě se podařilo zachytit narození mláděte běluhy severní

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Atlantě, hlavním městě amerického státu Georgia, se 17. května narodilo v tamním akváriu mládě běluhy severní. Porod se podařilo zachytit přímo na kameru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V akváriu v Georgii se narodilo mládě běluhy severníVideo: AP

 
Článek

Zaměstnanci Georgijského akvária s nadšením sledovali narození mláděte běluhy severní. Novorozence, jehož poporodní váha byla 78 kg a délka 164 cm, přivedla na svět 20letá samice Whisper.

Pro dobrotu na žebrotu. Zachránil velrybí mládě, teď mu za to hrozí pokuta

Koktejl

Matka i se svým potomkem po náročné práci odpočívají stranou od ostatních velryb. Období březosti u běluh severních trvá 15 až 16 měsíců. Běluha severní patří do řádu kytovců, čeledi narvalovití. Přezdívá se jí „mořský kanár“, protože se dorozumívá pestrou škálou zvuků doplněných o bohaté mimické schopnosti.

V pražské ZOO se narodilo další slůně, je to samička

Domácí

Typická je pro běluhu její bílá barva.V dospělosti dorůstá běžně délky 4,5 metru, ale jsou zaznamenáni i šestimetroví jedinci tohoto druhu. Váha běluh se běžně pohybuje v rozmezí od 700 do 1600 kg. Mláďata se rodí šedá, svoji bílou barvu získávají až zhruba ve čtyřech letech věku.

Veřejnost si kvůli koronaviru mládě zatím neprohlédne

Ve volné přírodě běluhy žijí v malých skupinkách, které sestávají z matky a jejích mláďat. Samci se k samici připojují jen v době rozmnožování. Běžně se dožívají přes 60 let. Vyskytují se ve studených mořích Arktidy a na jih pronikají až do řeky Sv. Vavřince či do sibiřských řek. V minulosti se vyskytovaly i v Baltském moři.

Pro obyvatele Atlanty se však zatím příležitost prohlédnout si nový přírůstek Georgijského akvária nenaskytla. Je totiž uzavřené pro veřejnost z důvodu probíhající pandemie covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám