Hlavní obsah

Utlačované íránské ženy trénují drsné umění japonských nindžů

Novinky, Markéta Klánská
Teherán

Staré bojové umění nindžucu sice pochází z Japonska, oblíbené je ale po celém světě. Poněkud překvapivé však může být, že toto umění nindžů má své příznivce i mezi íránskými „slabými“ ženami, jejichž práva jsou cíleně utlačována. Asi 3500 žen pravidelně vyměňuje své tradiční tuniky za oblečení bojovníků a snaží se tak získat sílu.

BEZ KOMENTÁŘE: Z íránských žen se stávají nindža bojovnice

 
Článek

Íránská televize Press Tv koncem ledna odvysílala pořad, který dokumentuje zájem íránských žen o bojové umění nindžucu. Moderátorka Miša Ahmádíová se ocitla přímo v nindža klubu, který v Íránu funguje již 22 let, a na vlastní kůži si zkusila trénink vychovávající bojovnice kunoiči (obdoba mužů nindžů).

Chtěla tím ukázat, že íránské ženy nejsou tak slabé, jak na ně západní kultura má tendenci pohlížet. Je pravdou, že se íránský režim už 33 let snaží z místních žen udělat bezmocné, slabé a dětsky podřízené osoby. Íránky v sobě mají ale víc síly, než je islámská republika stále ochotna uznat. Jednak drží při sobě a jednak jsou důraznější i jako jednotlivkyně.

Cestou revoluce

Zájem o japonské bojové umění, které dodává ženám psychickou i fyzickou rovnováhu, je součástí jejich revoluce proti útlaku. V roce 2004 zase oblétla svět zpráva, že íránské ženy založily ragbyovou ligu, která během dvou let nabrala 1000 členů. A podle serveru The Atlantic dokonce dvě Íránky v roce 2005 vylezly na Mount Everest.

V muslimském Íránu je podle zpravodajského serveru The Daily Beast 42 procent nezaměstnaných žen, přesto se jejich situace pomalu ale jistě mění. Vytrvale se totiž snaží dostat ke slovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám