Hlavní obsah

Úřednice chtěla zakázat ikonickou fotku, prý zobrazuje sexuální obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejznámějších fotografií historie zachycuje amerického námořníka, jak po konci druhé světové války na newyorském náměstí Times Square líbá zdravotní sestřičku. Jde mimo jiné o symbol radosti po konci dlouhého a krvavého konfliktu, přesto se objevily hlasy volající po jejím zákazu.

Foto: Victor Jorgensen, ČTK/AP

Fotografie ze 14. srpna 1945 zachycuje spontánní radost lidí po skončení druhé světové války. Alfred Eisenstaedt ji pořídil na newyorském Times Square

Článek

Snímek fotografa Alfreda Eisenstaedta patří k těm nejslavnějším fotografiím v dějinách. Je na něm zachycen americký námořník George Mendonsa, který po návratu z mise v Tichomoří popadl zdravotní sestřičku Gretu Friedmanovou a vlepil jí radostný polibek. Snímek se prakticky okamžitě stal vzkazem pro celé lidstvo, že po vyčerpávající druhé světové válce přicházejí opět lepší časy.

Ovšem Rima Ann Nelsonová, která pracuje na americkém ministerstvu pro záležitosti veteránů, došla k závěru, že tato fotografie zobrazuje sexuální obtěžování a násilí, a podala návrh na její zakázání, přinejmenším tedy v prostorech ministerstva, uvedl server The Telegraph.

Pokud by snímek nebyl nikde vystaven, přispělo by to podle ní k „bezpečnému a respektujícímu prostředí“. Svou snahu pak vysvětlila tím, že fotka „zobrazuje vynucený akt, jenž je v rozporu s politikou ministerstva, které netoleruje sexuální obtěžování a napadání“.

Francouzský starosta zakázal, aby na území jeho obce padal sníh

Koktejl

Jistou otázkou, která si však nežádá odpovědi, zůstává, jakým způsobem chtěla zákazu dosáhnout. Protože když se o její snaze dozvěděl ministr pro záležitosti veteránů Denis McDonough, byl nejprve překvapen, že s ním tuto záležitost nikdo nekonzultoval. A pak rázně zasáhl.

„Dovolte mi, abych se vyjádřil zcela jasně: fotografie není v zařízeních ministerstva zakázána a ponecháme ji všude, kde dosud je,“ smetl ministr ze stolu jakékoliv pochybnosti.

Jak to tenkrát bylo

V průběhu let se k fotografii několikrát vyjádřili i oba její aktéři. Sám George Mendonsa, jenž zemřel v roce 2019, nikdy ani netvrdil, že šlo o „dobrovolný“ akt. Situaci popisoval tak, že v sobě tehdy měl „pár skleniček“ a byl rád, že se z války vrátil. „A když jsem uviděl zdravotní sestřičku, tak jsem ji popadl a políbil,“ řekl v roce 2012.

A vlastně úplně stejně dané okamžiky popsala i Greta Friedmanová. „Nebyla to moje volba. Ten chlap prostě přišel a políbil mě,“ popsala situaci ze své strany. V roce 2005 to pak rozvedla i v tom smyslu, že v žádném případě nešlo o nic romantického, ale především o moment typu „díkybohu, že ta válka už skončila“.

Definitivní tečku za celým případem pak napsala tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová: „Ministerstvo pro záležitosti veteránů tuto fotografii nezakáže.“

Čína cenzuruje fotku atletek v objetí, prý odkazuje na masakr na náměstí Nebeského klidu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám